Инвалиди и бедни остават на улицата заради запор на общински жилища в Смолян

  • 01 декември 2014 20:15

  • 1245
  • 0
Инвалиди и бедни остават на улицата заради запор на общински жилища в Смолян
©

Съдебен изпълнител наложи възбрана на пет общински жилища, в които живеят инвалиди и социалнослаби семейства, съобщи пресцентърът на Общинската администрация.

Поредният запор е по искане на фирми, към които Общината има наследени стари задължения и се се водят дела. Ръководството на община Смолян е много притеснено, защото няма свободни жилища, където да настани семействата, а при това положение тези хора остават на улицата, уточняват от пресцентъра. Кметът Николай Мелемов заяви, че е възмутен от действията на частния съдебен изпълнител, срещу когото Общината ще внесе сигнали за нарушения до Камарата на частните съдебни изпълнители, предаде БТА.

Поредното съобщение за налагане на запор е от съдружниците на консорциума "Светлина" - "Елмас" ЕООД и "Тераком Смолян" ООД, уточнява пресцентърът. В запорираните апартаменти са настанени семейства с тежки житейски съдби - родители инвалиди с деца ученици; майка, отглеждаща сама три деца. Следващата стъпка след описването на жилищата е предлагането им за продажба, което ще изхвърли на улицата тези хора, коментират общинари.

От пресцентъра посочват, че продължават издевателствата над Общината с налагане на нови запори и възбрани на имущество. В началото на октомври частен съдебен изпълнител направи опис на общински имоти и автомобили, след като Общината бе осъдена да плати 444 хил. лв. на съдружниците на консорциума "Светлина"- "Елмас" и "СКАБ". Независимо че Общината обжалва съдебното решение пред ВАС, фирмите са започнали процедура по събиране на дълга, допълва пресцентърът.

Дълговете, за които продължават да се водят дела, са за улично осветление и според пресцентъра са натрупани при предишното общинско ръководство. Съгласно сключен през 2008 г. договор общината е трябвало да плаща ежемесечно по 12 523 лв. само за обслужване, като отделно се плаща всеки извършен ремонт, включително и смяна на крушка, а нито една крушка не е сменена по гаранциите, информира общинският пресцентър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1245 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини