Обвиняват учителя, направил частна лудница при нечовешки условия

  • 14 ноември 2014 14:15

  • 3079
  • 0
Обвиняват учителя, направил частна лудница при нечовешки условия
©

Изготвиха обвинителния акт срещу врачански педагог, превърнал вилата си в Балкана в нелегален старчески дом, съобщиха от районната прокуратура във Враца.

Домът бе закрит от полицията в началото на 2012 г. Тогава от МВР откри там психично болни хора, живеещи при нечовешки условия. Те били държани на студено седмици наред, само на подхвърлен хляб и вода. За предлаганата "услуга" пък учителят по български език в помощно училище във Враца Валентин Йорданов прибирал месечно по 500 лв. такса от близките на обитателите.

Разследването по случая няколко пъти бе удължавано за да се изясни колко време вилата е действала като старчески дом и колко обитатели са минали през нея. Установено бе, че базата е била закупена от преподавателя през 2005 г. от фалирало общинско строително дружество.

Първоначално замисълът бил да бъде превърната в туристическа хижа, но поради липсата на условия лиценз не бил издаден. Макар и пак без разрешение старческият дом впоследствие е подслонявал хора с физически и психически недъзи от цялата страна, твърдят от прокуратурата.

Подслоняваните при примитивни условия били родственици на живеещи в чужбина семейства или на такива, които тръгвали на гурбет. Издирването на близките на всички преминали през "Тева" също отнело доста време, за да се подготви обвинението. Повдигнатите срещу Йорданов обвинения за са причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирани дейности и се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини