Осъдиха гинеколог за нелегални аборти в Пловдив

  • 30 септември 2011 17:19

  • 1610
  • 1
Осъдиха гинеколог за нелегални аборти в Пловдив
© Булфото

Пловдивският районен съд осъди подсъдимия Вътю Вълчев на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

Той беше признат за виновен в това, че на 17.01.2004 г. в гр. Пловдив в качеството си на лекар /акушер - гинеколог/ със съгласието на бременните жени извън акредитирано лечебно заведение в "Амбулатория за индивидуална практика за специализирана акушеро- гинекологична помощ на д-р Вътю Нейков Вълчев " и в нарушение на утвърдените медицински стандарти, и правилата за добра медицинска практика е умъртвил плода на Диана А., като го призна за невинен в това да е умъртвил плода на още 51 жени.

Подсъдимият Вълчев е бил предаден на съд за това, че е извършил извън рамките на акредитирано медицинско лечебно заведение аборт със съгласието на 52 жени.

За да се произнесе съда с присъда по дела, които касаят нарушения на лекарската практика, основно доказателство се явяват заключенията на съдебно - медицинската експертиза.

В случая за гарантиране на безпристрастността е определено вещо лице лекар от Стара Загора, което не е било в служебни отношения с подсъдимия.

Кредитирайки заключението на вещото лице, дадено на база медицински документи, които са приложени по делото, съдът е приел, че в случая са налице доказателства за наличието на бременност само на една жена, а при останалите от медицинска гледна точка липсват критериите за определяне на това налице ли е бременност.

Подсъдимият е прилагал т. нар. метод " Карман ", за който вещите лица подчертават, че в до 60 процента от случаите се използва без жените да са бременни. Ето защо въз основа на заключението на съдебно - медицинската екпертиза Районния съд е признал за виновен подсъдимия в извършване на престъпление само по отношение на една жена, като наложеното му наказание за това е една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

 

Последвайте канала на

1610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kinesiotapebg.eu

2011.09.30 | 17:26

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини