Делото "Малкия октопод" влезе в съда

  • 05 септември 2014 21:41

  • 2619
  • 3
Делото "Малкия октопод" влезе в съда
©

Делото за бандата, държала проститутки и публични домове в София, известно като "Малкия Октопод", влезе в съда. Първото заседание е насрочено за 12 септември в спецсъда.

Изненадващото е, че сред обвиняемите не се намират провъзгласеният от бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа за главатар на "Октопода" Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна и неговата дясна ръка Антон Петров-Хамстера. Според обвинението тартор на групата е бившият главен сержант от Софийското градско управление на МВР Димитър Митров-Митко Полицая (48 г.), а участници в нея са други 42-ма души - охранители, шофьори, сводници и жени, предлагали интимни ласки срещу заплащане. Другият любопитен детайл е, че сред първите в списъка на свидетелите, които трябва да бъдат разпитани в съдебната зала по настояване на прокуратурата, е бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, пише в. Труд. Причина за разпита му е бизнесът на Митко Полицая в първите години след напускането му от МВР. Полицая е уволнен дисциплинарно през май 1993 г., тъй като два дни не се явил на работа без уведомление и уважителна причина. Според разследващите година по-късно той навлиза в бизнеса с проститутки. Първоначално като отговорник по охраната на нощния бар в столичния хотел "Родина". По това време в хотела се предлагали секс услуги.

Свидетели разказвали как денонощно по коридорите, бара, кафенето и ресторанта в хотела се разхождали млади дами с предизвикателни облекла - къси поли, обувки на висок ток, дълбоки деколтета и коси, боядисани в ярки цветове. Жените без притеснение преговаряли с гостите на хотела, предлагайки им любов срещу пари. Митко Полицая имал за задача да контролира работата им и да организира охраната. Трябвало и да събира печалбата от сеансите и да ги отчита на Георги Йовев-Джафера (взривен в колата си през 2007 г.), който бил главният отговорник по сигурността. През 1995 г. от ръководството на хотела наели нова фирма за охрана, тъй като били притеснени от лошия си имидж заради проститутките. С охраната се заело дружеството "Ипон 1", чийто управител бил Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Макар че за сигурността в хотела физически отговаряли други двама мъже, Борисов ежедневно присъствал на оперативки и уведомявал ръководството на "Родина", че гостите се чувстват дискомфортно от постоянното присъствие на леките жени. Те непрестанно ги подканяли да се възползват от услугите им. Тормозили ги дори по вътрешните телефони в стаите им. Някои от свидетелите по делото разказали, че никой не опитвал да гони проститутките и сутеньорите, дори полицията.

В края на 1997 г. Митко Полицая напуснал охраната на нощния бар в "Родина". Решил, че бизнесът с проститутки е доста доходоносен и може и да работи сам за себе си. Според разследващите си дал сметка, че за да го упражнява, трябва да има гръб. Затова поискал покровителство от бившия командос, а сега обвиняем по "Големия Октопод", Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна. Двамата се сближили покрай спортните им изяви по карате. Обвинението твърди, че Петров дал зелена светлина и запознал Полицая с бившата барета Николай Добрев-Бай Добри. Казал му, че той се занимава с такава дейност и трябва да му отчита процент от печалбата. Митко Полицая започнал да наема апартаменти в София, които превърнал в публични домове. Някои от тях носели екзотични имена като "Евредика", "Фея", "Клеопатра", "Нощни момичета". Полицая събрал и група от млади мъже, предимно от родния му град Своге, които трябвало да отговарят за охраната на момичетата.

Местата за предлагане на плътски удоволствия работели с пълна пара. Тарифата за час, прекаран с момиче, струвала 50 лв., за половин час удоволствия клиентите трябвало да се бръкнат с 30 лв., а за цяла нощ - 180 лв. Предлагала се и услугата "Доставка по домовете". В случай че проститутката била превозвана до адрес на клиента в краен квартал на София, към цената за сеанса се прибавяли още 10 лева. Ако адресът е в центъра на града - пет лева. Организацията имала и начин за разрастване на бизнеса. Всеки, който водел нов клиент, получавал 10% от платеното за сеанса. За проститутките оставали 50% от платеното, а останалата половина от сумата се предавала на Митко Полицая и се разпределяла за други участници в схемата. Парите на Полицая били отчитани два пъти седмично.

Момичетата в клубовете били инструктирани при евентуални проверки от полицията да казват, че са масажистки. Охранителите пък били предупреждавани от свои хора в бандата да внимават какви обяснения ще пишат при полицейските проверки, понеже заради връзките си в МВР Митко Полицая после лично ги четял. Според някои от свидетелите полицията закриляла престъпния бизнес. Други пък обяснявали, че често виждали униформени да се възползват от интимните ласки на проститутките. А трети заявили, че всеки месец се плащали 30% от припечеленото на басейна "Спартак", който се свързва с Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна.

Разследването установило, че през 1998 г. Митко Полицая спрял да плаща на Бай Добри по нареждане на Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна. Всичко започнало, след като Бай Добри разбрал, че охранители от силовата групировка ВИС изпозват секс услуги, без да плащат. Малко по-късно няколко провинили се охранители били жестоко пребити. За да спре конфликтът, Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна се срещнал с боса на ВИС Георги Илиев, който през 2005 г. беше убит. След тази среща отношенията на Петров с Бай Добри се влошили. Свидетел разказал как чул двамата да се карат на в сауната на басейн "Спартак". Бай Добри крещял : "Всичко искаш да ми вземеш." Петров му отвърнал със закана за саморазправа.

При шумната акция "Октопод" през 2010 г. в ареста бяха прибрани Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна, Антон Петров-Хамстера и още пет души за рекет, сводничество и пране на пари. След година делото бе разделено на две. По "Октопода" се разследваха рекет и др. пресъпления, а по "Малкия Октопод" - пране на пари и проституция. По-късно частта с финансовите злоупотреби бе прекратена и делото отново се раздвои. Остана да се разследва само дейността, свързана с проституция. Към най-голямото дело бе прикрепено и друго, по което Хамстера и Мистър "България" Мирослав Йончев бяха обвиняеми. Това разследване сега отново е отделено и е висящо.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2619 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.09.09 | 11:10

3
И накрая едно голямо НИЩО.
БеГето е бита карта

2014.09.08 | 17:04

2
Ха-ха-ха! Октоподи в тази скапана страна в изобилие. Булгаристанска работа.

2014.09.07 | 12:17

1
Зад това НИЩО стои едно нещо - непорочната Съдебна система.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини