ВСС предлага програмно бюджетиране за съдебната система

  • 01 септември 2014 14:29

  • 1637
  • 1
ВСС предлага програмно бюджетиране за съдебната система
©

Висшият съдебен съвет /ВСС/ предлага въвеждане на програмното бюджетиране в съдебната система, съобщиха от пресцентъра на съвета. Това означава определяне на бюджет на базата на заложените стратегически цели и отчетените резултати от дейността на отделните звена в съдебната власт, а не на база разходи за предходен период, съобразени с прогнозната инфлация, както е в  момента, уточняват от съвета.

"Новият подход ще позволи остойностяване на работата на отделния магистрат и служител и проследяване на нейната ефективност. По-ясно ще бъде какви са конкретните услуги и продукти, какви са постигнатите резултати за определен период от време, при каква натовареност работят отделните органи на съдебната власт, както и необходими ли са промени в съдебната система като цяло", е казал ръководителят на Оперативна програма "Административен капацитет" - Моника Димитрова-Бийчър на заключителната конференция по проекта.

Сред предимствата на новия подход са взимане на решения на основата на стратегически цели, предсказуемост на разполагаемия ресурс, ефективно и ефикасно разходване на средствата, мониторинг на резултатите, устойчива информация за цели и резултати. Въз основа на новата Методология за програмно бюджетиране ще бъде финализиран подготвяният модел за разпределение на разходите и прогнозните тригодишни бюджетни заявки, разработени в програмен формат, посочват от ВСС.

"За да проработи този модел обаче, е необходимо да бъдат инициирани промени в Закона за публичните финанси и Народното  събрание, на свой ред, да приеме тези промени", е уточнил ръководителят на проекта и председател на комисията "Бюджет и  финанси" на ВСС Михаил Кожарев.

Проектът е на стойност 597 886 лв. Предстои пилотно тестване на програмното бюджетиране във Висшия съдебен съвет, Върховния административен съд, прокуратурата и Националния институт на правосъдието.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
rossen4i4o

2014.09.04 | 09:23

1
явно част от стратегиите е да не се допускат други мнения

Добави коментар

Водещи новини