Съдът намали присъдата на Баретата, ще лежи не 8, а 6,5 години

  • 28 август 2014 06:39

  • 1656
  • 2
Съдът намали присъдата на Баретата, ще лежи не 8, а 6,5 години
© Булфото

Подсъдимият като лидер на организирана престъпна група за разпространение на дрога, станала известна като "Фирмата" Златомир Иванов - Златко Баретата ще лежи не 8, а 6 години и половина. Това е решил Софийският апелативен съд.

Още трима от хората на Злакто Баретата са с по-леки присъди. Т
ова са Марин Велчев, който от три години и шест месеца лишаване от свобода ще прекара зад решетките само 3 г. Росен Иванов пък вместо 1 г. ще търка наровете 9 месеца. Стоян Дичев, вместо да изтърпява наложеното му наказание от 1 година и шест месеца лишаване от свобода в затвор при строг режим, ще бъде преместен в затворническо общежитие от открит тип и то при първоначален общ режим на изтърпяване.

САС потвърждава останалите присъди, издадени от Софийския градски съд на 13 февруари 2012 г. Първоинстанционните магистрати пратиха зад решетките за по 5 години Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Коста Трифонов. С година по-малко в зандана ще прекарат Иван Величков, Мартин Димитров, а Борислав Секулов пък ще лежи 3 години, Кирил Атанасов е осъден условно на 3 години лишаване от свобода с 5 г. изпитателен срок и глоба от 20 бона. За 1,6 г. в зандана влиза Васил Колев. С глоба от 1000 лева са се разминали Богдан Василев и Мартин Горески.

САС потвърди решението на СГС, с което са оправдани соченият за дясна ръка на Баретата - Ивайло Борисов–Ториното, Илиян Зашев, Петър Йорданов, Валентин Луков, Иван Христов, Филип Христов, Георги Йорданов и Георги Петров

При постановяването на присъдата на Златомир Иванов -Баретата апелативните магистрати са взели решението си при превес на смекчаващи вината обстоятелства като добрите характеристични данни на подсъдимия, чистото му съдебно минало, доброто му процесуално поведение, изразяващо се, както в даване на обяснения, така и в съгласие за приемане на почти всички експертизи по делото без непосредствен разпит на вещите лица, влошеното му здравословно състояние в резултат от престоя на подсъдимия в следствения арест и затвора.

"Към това следва да се добави и извършения спрямо него опит за убийство в хода на настоящото производство, което обстоятелство обективно забави протичането на съдебното производство, но независимо от това подсъдимият продължи да демонстрира добро процесуално поведение, включително и по отношение на мярката му за неотклонение "домашен арест", която продължава да търпи и към настоящия момент. Последица от посегателството върху личността му е и изключително влошеното му здравословно състояние", коментират още в решението си апелативните магистрати. Те са посочили като отегчаващи вината обстоятелства множеството членове на "Фирмата", както и продължителността на действието на бандата.

Въпреки че СГС са дали на Баретата 8 г. затвор, които се явяват под средния размер на наказанието, предвидено за извършеното от него престъпление, САС намалява присъдата му с година и половина. Причината за това е, че апелативните съдии са взели предвид: "продължилия във времето наказателен процес, което обективно не е по вина на Златомир Иванов".

Това обстоятелство според съдиите трябва да намери отражение при определянето на присъдата на Баретата и "по този начин подсъдимия в известна степен да бъде компенсиран за това". Наказанието си Златомир Иванов ще трябва да изтърпи при първоначален строг режим

Решението на Софийският апелативен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
larioja

2014.09.03 | 02:53

2
BRAVO.....Az, obache se iznesoh ot POMIIATA...!!!

2014.09.03 | 02:52

1
Простете му другари и той е невинен

Добави коментар

Водещи новини