Прецедент! Баща поиска синът му да влезе в затвора вместо него

  • 26 юни 2014 10:40

  • 1708
  • 0
Прецедент! Баща поиска синът му да влезе в затвора вместо него
©

Нечуван прецедент в съдебната практика - баща поиска синът му да влезе в затвора вместо него. Убиецът на Николай Спасов от Дупница – Росен Васев протестира пред Апелативния съд присъдата, с която бе признат за виновен и му беше наложено наказание лишаване от свобода за срок от 11 години.

Шокиращ довод пред апелативните съдии посочи защитата му. Адвокат Емил Велинов твърди, че убиецът е не бащата, а синът Филип, в разрез с цялата фактическа обстановка, която е изградена на базата на събраните по делото доказателства в продължениeя на 8 години. Сега Филип е на 22 години, а към датата на престъплението е бил само на 14 години.Историята на странния юридически казус води началото си от 25 юни 2006 година. Тогава при страшно меле в заведение дошъл Николай Спасов, за да окаже помощ на семейство Георгиеви. В създалата се ситуация се намесил Росен Васев и се сдърпал със Спасов. Спасов се опил да изрита сина на Росен – Мартин и той предпазвайки се, съборил баща си и двамата паднали на земята. В този момент се появил Филип Васев – другият син на Росен Васев, и произвел изстрел с пистолета на баща си. Спасов бил улучен в гърба и се свлякъл до преградната стена на терасата. Впоследствие подсъдимият взел пистолета от сина си и прострелял Спасов. Пристигнала полиция и Спешна помощ и закарали Спасов, а след няколко дни той починал в болницата, съобщава в."Вяра".

Според осъдения фактическата обстановка била изопачена от лъжливи свидетели. Част от самите свидетели си противоречат, твърди защитата. Инцидентът става в жк „Яворов” – на партерния етаж на блок №4, където са обособени търговски обекти, магазини и питейните заведения. Пред търговските обекти по цялата дължина на блока имало покрита тераса. Заведението „Престиж” и магазините до него се стопанисвали от Росен Васеви и семейството му, а заведението „Реал” от семейство Любомир и Василка Андонови. В същия ден Марио Йорданов имал рожден ден и решил да го празнува в заведението „Престиж” на Васев, защото били приятели със синовете му. Към 15.30 в заведението се събрали почти всички поканени, черпили се и с алкохол, слушали музика, веселили се. Към полунощ повечето си тръгнали. Останали само рожденикът Марио и синовете на Васев – Филип и Мартин Васеви и Кирил Кирилов. Имало и още деца между 13- и 16-годишна възраст, братовчеди и приятели. По това време дошъл и Росен Васев и предложил на Кирил Кирилов да играят канадска борба. Кирилов отказал, тъй като било ясно, че Росен Васев ще го победи. След около 10 минути цялата компания се преместила около масата на остъклената тераса. Росен успял да убеди Кирилов да играят на канадска борба и за да разчисти масата пред тях, започнал да изхвърля през отворения прозорец стъклени чаши от нея, две от които се счупили на площадката пред блока.

Малко след като чашите паднали на земята, Филип Васев излязъл навън и събрал чашите, които били останали здрави, а счупените оставил. Всичко това наблюдавали от заведение „Реал”, седящите на терасата Асен Георгиев, Виолина Георгиева, Николай Спасов и Светла Портарска. Георгиев се вдигнал от „Реал” и отишъл до „Престиж”, застанал до прозореца точно до масата на подсъдимия и му направил забележка да не хвърля чаши навън. Росен Васев го нарекъл боклук, ще те гръмна и насочил пистолета срещу него. Филип Васев взел пистолета на баща си, за да прекрати ситуацията, се намесила и съпругата на Георгиев, която дошла от заведение „Реал”. В това време навън излетял и Мартин Васев и налетял на Георгиев. След Васев навън излетял и Кирил Кирилов. Георгиева се разкрещяла и започнала да ги драска по лицето, нанесла им и удари. Започнало дърпане, блъскане и нанасяне на безразборни удари. От „Реал” дошъл Николай Спасов, за да помогне на Георгиеви, намесил се и Росен Васев. Следват ритници и изстрели.

Според защитата на Росен Васев скандала са предизвикали мъртвият и Георгиев, че мъртвият е нанесъл първия удар на Мартин Васев, че между двете групи е възникнал масов бой с много нанесени травматични увреждания. Защитата смята, че верният и правилен извод е, че наистина вторият изстрел е произведен от Филип Васев в момент, в който баща му е направил опит да му отнеме пистолета. Затова и разстоянията между първия и втория изстрел са различни. Първият е от разстояние 130-150 см, а вторият от 20-40 см. Първият е произведен след предупреждение, а вторият между мъртвия, Филип и Росен. Според защитата на осъдения КОС е трябвало да признае Росен Васев за невинен. Защитниците настояват Апелативният съд да оправдае Росен Васев или да измени присъдата, като намали наказанието, или да отмени присъдата и върне делото за ново разглеждане. Адвокатският трик е добре отработен и цели само едно – изтичане на давността на делото. По силата на това обстоятелство убийците никога няма да влязат в затвора. Припомняме, че по-големият син на Васев – Мартин загина при челен удар в стълб. Филип остана по чудо жив на следващия ден, след като излетя с колата си от моста на околовръстното на Дупница и се заби в хранителния магазин „Меджико”.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини