Златанова готова да оттегли проекта за нов НК

  • 24 юни 2014 19:14

  • 1575
  • 1
Златанова готова да оттегли проекта за нов НК
© Булфото

Готова съм да оттегля проекта за нов наказателен кодекс. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова след второто обсъждане в парламента на промените в Наказателния кодекс, на което изслуша представителите на съда, прокуратурата и адвокатурата, предаде репортер на Novini.bg.

Висшият адвокатски съвет не е доволен от проекта за Новия наказателен кодекс.
В същото време представителите на адвокатската колегия са на мнение, че има нужда от него, въпреки че той е пълен с неясноти.

Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет, подчерта че тя и колегите й имат повече критики, отколкото позитиви към проекта за НК.

Събирането на съчки в гората ще се наказва със затвор до 5 години, а до една година лишаване от свобода ги грози търговци, които ни лъжат в грамажа на дадена стока, недоумява тя.

От адвокатския съвет не могат да разберат как точно ще бъде оказван натиск от полицията и запита: „До всеки продавач на пазара ли ще бъде сложен полицай?“.

Трябва да подчертаем, че също важна промяна в закона е, че в новия НК се предлага нова система за наказания, в която доживотният затвор без право на замяна отпада, отбеляза Недева.

Според юристите България има нужда от нов НК, който да отговаря на съвременното законодателство.

Златанова подчерта, че има нужда от реформи, но по-важно е кога и как ще бъдат изпълнени те.
"Добре е да продължим тази дискусия още веднъж в началото на следващата седмица. Но виждам, че вие не виждате нуждата от изцяло нов НК", каза Златанова.

"Склонна съм да вляза в преговори в ЕК, включително и с участието на професионалната общност, щом те смятат, че нямаме нужда от нов НК, за да постигнем очакваните от ЕК резултати, каза навън пред журналисти Златанова. ЕК винаги е давала насока за очаквани резултати от борбата са корупцията и организираната престъпност. А как ще стане това – решават българските власти. Вероятно преди няколко години се е счело, че една от причините е остарелият материален закон. Очевидно практиците не мислят така", заключи Златанова.

Тя не приема тълкуването, че оспорванията на практиците са за необходимостта от конкретния проект за нов НК, според нея вече съвсем ясно е заявено становището на професионалната общност, че нов НК не е нужен, даже е и вреден. 

Последвайте канала на

1575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.06.25 | 12:52

1
ДА ЕБA ТОЯ ВАМПИР ДА ЕБA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини