Указът на Плевнелиев за ЦИК не е противоконституционен, реши КС

  • 17 юни 2014 16:47

  • 858
  • 0
Указът на Плевнелиев за ЦИК не е противоконституционен, реши КС
©

Конституционният съд (КС) отклони като недопустимо искането на 117 депутати от БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за назначаване на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Става дума за първия указ, с който Плевнелиев назначи членовете на Комисията на 20 март т. г.

Според вносителите, при определянето на 15-те назначени членове на ЦИК, президентът не е спазил съотношението между кандидатите на различните партии и коалиции така, както е регламентирано с Изборния кодекс.

На заседанието днес обаче КС приема, че междувременно искането е станало безпредметно, защото след споразумение между политическите сили Изборният кодекс беше променен в частта за начина на формиране на ЦИК, а след това и президентът издаде допълнителен указ.

Определението е прието единодушно от присъствалите на заседанието 10 конституционни съдии, пише в съобщение на сайта на КС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини