Екстрадираме руснак, откраднал близо 20 млн. рубли

  • 20 май 2014 18:29

  • 1009
  • 0
Екстрадираме руснак, откраднал близо 20 млн. рубли
©

Бургаският окръжен съд разпореди екстрадицията на руския гражданин Андрей Чирков, като той ще бъде арестуван у нас до фактическото му предаване на руската страна. Екстрадицията е поискана с писмена молба от заместника на генералния прокурор на Русия.

Чирков ще бъде съден в Русия за присвояване на сумата от 19 500 000 рубли. Присвояването е извършено в периода юли - декември 2011 г. в Челябинск.

Като директор на строителна фирма Чирков сключил договор с полицейския департамент в Челябински район за реконструкция на сградата, ползвана от полицията. Чирков изпратил документ с невярно съдържание на своите контрагенти, с който управляваното от него дружество е получило неправомерно сумата. Наказателният кодекс на Руската федерация предвижда за него максимално наказание 10 г. лишаване от свобода.

Пред окръжните магистрати в Бургас Чирков заяви, че не желае да бъде екстрадиран в родината си. Той обясни, че е извършил строителни услуги, които му заплатили след приемане на обекта.

Според окръжния съд обаче, молбата на руските съдебни власти е основателна, а посоченото от тях престъпление отговаря на чл. 212 ал. 4 връзка с ал. 1 от българския Наказателен кодекс - измама с използване на документи с невярно съдържание. Съдът коментира също, че няма данни за опасност процесът срещу Чирков да бъде несправедлив, както и да бъдат накърнени човешките му права.

Руснакът е задържан по искане на съдебните власти на Руската федерация чрез Интерпол - Москва, в което се посочва, че той се е отклонил от правосъдие и се е укрил. На 5 април т.г. Окръжен съд Бургас му наложи мярка за неотклонение "домашен арест" за срок от 40 дни. В този период е постъпила официална молба на руските власти за екстрадиция на лицето.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини