Конака във Видин остава паметник на културата

  • 08 април 2014 14:20

  • 1287
  • 2
Конака във Видин остава паметник на културата
© Булфото

Видинският окръжен съд отхвърли като неоснователен и недоказан иска на Мюсюлманското изповедание за собственост върху музей "Конака" и терена към него. В решението си магистратите посочват, че сградата никога не е била собственост на Мюсюлманската вероизповедна община, вакъфство или друга мюсюлманска религиозна общност и никога не се е ползвала за верски нужди, пише "24 часа".

От доказателствата по делото и експертизите се установява, че макар да носи наименованието "Конак", сградата на градския музей никога не е била идентична с турския конак. Такава сграда е имало на брега на река Дунав и след Освобождението е била разрушена. През годините сградата на "Конака" е изпълнявала главно обществени функции, като е служила основно за помещаване на градско управление, т.е. общинска администрация.

Искът на мюфтийството бе съпроводен с бурни протести на видинчани, а кметът на града Герго Гергов (БСП) и Общинският съвет заявиха, че ще бранят докрай една от емблематичните сгради, която е паметник на културата. В защита на общината на последното разглеждане на делото се включиха и футболни фенове, водени от председателя на националното сдружение на привържениците на ЦСКА "Армейци 1948" Димитър Ангелов-Дучето и Елена Ваташка - шеф на сдружението на българските футболни привърженици.

Мюсюлманското изповедание е осъдено да заплати на община Видин 4400 лв. разноски по делото. Решението на Окръжния съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1287 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Q VIJ TI

2014.04.11 | 11:17

2
Я ВИЖ ТИ! НАШИТЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ПРАВИЛНО!!! ТРЯБВА ДА ПОЧЕРПЯ!
Алчни ,нахални резняци-долу дпс

2014.04.11 | 11:17

1
БРАВО НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД.

Добави коментар

Водещи новини