До два месеца ще е ясна съдбата на малката Мария

  • 07 април 2014 18:57

  • 991
  • 0
До два месеца ще е ясна съдбата на малката Мария
©

До два месеца се очаква решението на гръцкия съд за попечителството на малката Мария, съобщи в ефира на Дарик председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Тя се надява българската държава да спечели делото и да стане попечител на "Русия ангел". Тъй като обаче, случаят с Мария не е единичен, според Жечева е добре България и Гърция да подпишат специално споразумение за ангажиментите на двете държави при случаи с непридружени деца и деца, жертви на трафик.

„Случаят с Мария в Гърция показа как, когато българските институции имат желание, работят координирано и в сътрудничество - ще има резултати. Очакваме Мария да се завърне в България, след като бяха представени всички документи и гаранции пред гръцкото правосъдие за грижите и отговорността, която българската държава ще поеме за Мария. Защо точно за Мария?! Първо, защото всяко едно дете е важно. Второ, много е важно ние да променим начина си на работа с Гърция, тъй като знаете за непридружени деца, жертви на трафик, бременните българки".

Относно това какво ще се случи с Мария, когато тя се завърне в България, Жечева обясни, че първо, с нея трябва да се работи изключително активно, защото все пак тя трябва да бъде интегрирана, трябва да приеме общността: "Аз ще предложа и на министъра на външните работи, въпреки че и двете страни са членки на ЕС, да имаме едно конкретно споразумение с Гърция, в което ясно да отбележим какви са ангажиментите на двете държави по отношение на непридружените деца и деца, жертви на трафик".

Ева Жечева съобщи още, че по инициатива на външно министерство, на консулите ни зад граница е възложено да събират информация за всички български деца на територията на съответната държава, които биха могли да изпаднат в риск. Идеята е този регистър да се поддържа постоянно, за да има държавата възможност за навременна реакция при нужда.

Последвайте канала на

Весела Найденова
991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини