Осъдиха условно 6-ма русенци за изнудване на бизнесмен

  • 01 април 2014 15:33

  • 1237
  • 0
Осъдиха условно 6-ма русенци за изнудване на бизнесмен
©

Русенският окръжен съд даде днес условни присъди на шестима души за участие в схема за изнудване на русенския бизнесмен Петър П. за 200 000 лева.

Обвиняемите бяха задържани в средата на март 2012 година. Няколко дни преди това бизнесменът подал сигнал в полицията. Той разказал, че на 18 февруари е получил обаждане от непознат на мобилния си телефон.

Мъжът се представил за прокурор от Варненската районна прокуратура и му съобщил, че трябва да се яви на разпит. Делото било за престъпления срещу кредитната и финансова система - пране на пари. Допълнил, че ако не се яви, ще бъде задържан и доведен в прокуратурата с белезници.

Петър П. споделил за разговора на свои познати от Русе, които му предложили помощта си. Уверили го, че могат да бъдат посредници и да решат съдебните му проблеми. Така бизнесменът предал на "посредниците" общо 200 000 лева.

Няколко дни по-късно те му обяснили, че "нещата продължават да са сериозни", защото случаят му е предаден на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. След този разговор изнудваният получил серия от обаждания с искане да плати още 60 000 евро, бил и заплашван.

Така днес съдът даде на Ивайло К., Десислава И. и Камен Г. условни присъди от три години затвор с пет години изпитателен срок. Илиян Б. и Георги Н. бяха осъдени условно на две години и половина с пет години изпитателен срок, а Божидар К. е с условна присъда от две години затвор с пет години изпитателен срок.

Съдът постанови още парични глоби, конфискация на част от имуществото, като шестимата ще трябва да заплатят солидарно на Петър П. за нанесените вреди и близо 17 000 лева. Присъдите могат да се обжалват в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Прокурорът по делото Борислав Велков заяви, цитиран от БТА, че вероятно присъдите ще бъдат протестирани, но окончателното решение ще бъде взето, след като съдът изготви мотивите за тях.

Последвайте канала на

1237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини