Пловдивският съд освободи предсрочно четирима затворници

  • 30 август 2011 13:27

  • 959
  • 0
Пловдивският съд освободи предсрочно четирима затворници
©

Състав на Окръжен съд-Пловдив разгледа 5 дела с предмет условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода.

Делата са образувани по предложение на комисия, председателствана от началника на затвора Пловдив, за освобождаване от изтърпяване на остатъка от наказанието лишаване от свобода. Съобразно разпоредбите на Наказателния кодекс, това е допустимо по отношение на осъдени, които с примерно поведение и честно отношение към труда са дали доказателства за своето поправяне, като са изтърпели не по-малко от половината от наложеното наказание, а за рецидивистите - две трети.

Уважени бяха 4 предложения, като две от лицата са осъдени за кражби и на единият му остават 4 месеца от наказание 6 г. и 6 месеца лишаване от свобода, а на другия 5 месеца от наказание 5 години лишаване от свобода. Третият, освободен предсрочно условно е с остатък от 3 месеца от присъда от 1 г. и 11 месеца за укриване на данъци. Четвъртият освободен е с остатък 10 месеца от 20 - годишна присъда за убийството в таверна „Елиники ".

Искането на един затворник не беше уважено, тъй като съдът намери, че предложението на затворническата комисия е неоснователно. Той е осъден за ПТП, извършено в пияно състояние, при което е причинил смъртта на двама човека и средна телесна повреда на трети, за което е осъден на 5 години лишаване от свобода.
 
Присъдата е влязла в сила на 13 декември 2005 г., но не е могла да бъде приведена в изпълнение, тъй като лицето заминало за Италия, откъдето е бил екстрадиран през август 2009 г. Докато е течало екстрадиционно производство в Италия, спрямо него е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража" за период от 2 месеца и 25 дни и „Домашен арест" за период от 1 г. , 3 месеца и 21 дни, който е различен от този по нашето законодателство, тъй като дава право на работа. Това предварително задържане по екстрадиционното производство в размер приблизително общо на година и половина е било приспаднато от наложеното наказание от 5 години лишаване от свобода.
 
Останалата част затворникът изтърпял в България и към днешна дата му остават 10 месеца, за които съдът прецени, че с оглед тежестта на престъплението, остатъкът е значителен и следва да бъде изтърпян. Взет беше предвид и факта, че значителна част от приспаднато е задържането под „Домашен арест" с право на работа, което е различно от това по нашето законодателство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини