Съдят турския шофьор за инцидента край Дебелец

  • 30 август 2011 11:38

  • 812
  • 0
Съдят турския шофьор за инцидента край Дебелец
© Булфото

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинения срещу турския шофьор Юмер Вар заради причинената от него през миналия месец катастрофа с автоцистерна край град Дебелец, при която се разля токсичен химикал, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Водачът е обвинен по два пункта на Наказателния кодекс за замърсяване на околната среда и за превозване на опасни товари без разрешение, предаде Дарик.

Според обвинителния акт инцидентът е довел до безпрецедентна евакуация на застрашените от обгазяване близо 2300 жители на Дебелец. В резултат на разлива е била замърсена почвата край обърнатата автоцистерна, както и водите на р. Белица. Около 18 часа е продължила операцията по изтеглянето на цистерната и обезопасяването на засегнатия участък, като разходите, направени от всички институции, се изчисляват на около 28 000 лв.

Шофьорът е санкциониран с 8000 лв. от Държавната автомобилна инспекция. Районната инспекция по околната среда и водите е глобила с 5000 лв. фирмата-превозвач "Тап Тед Глобал лоджистик"от Истанбул.

Очаква се до дни да бъде насрочено първото заседание от съдебния процес срещу турския водач.

В началото на юли 20-тонна турска цистерна се преобърна на пътя Велико Търново - Дебелец до разклона за Хаинбоаз. Заради инцидента в близкия град Дебелец беше обявено бедствено положение, тъй като цистерната превозваше опасен химикал. От камиона се разляха около 5 тона стирен (стирол).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини