Приключи делото за взрива в Челопечене

  • 14 март 2014 10:01

  • 907
  • 0
Приключи делото за взрива в Челопечене
©

Завърши делото за взрива в поделението в Челопечене, съобщиха от прокуратурата.

В него се казва, че на 13 март Военноокръжната прокуратура в София е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бившите офицери от Българската армия - о.р. майор Мирослав Тошев Митов - командир на поделение 18 250 - Челопечене, о.р. полковник Димитър Недев Петров - началник на щаба на бригада "Логистика", и о.р. генерал-лейтенант Румен Николов Цоков - заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите.

В хода на разследването следователите и наблюдаващите прокурори от Военноокръжна прокуратура - София са събрали доказателства за извършени от обвиняемите длъжностни престъпления по чл. 387, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Отговорните длъжностни лица не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в ръководните документи, във връзка с организацията и контрола по съхранението и унищожаването на бойни припаси в поделение 18 250 - Челопечене. Допуснали са значителни количества взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени и да бъдат неправилно съхранявани на територията на поделението.

В резултат на неправомерните им действия на 3 юли 2008 г. около 6.30 часа сутринта, са последвали поредица от взривове със значителна мощност. Взривовете и разпространението на ударно-въздушните вълни са разрушили поделението и са причинили повреди и разрушения на над 2 200 обекта /къщи, училища, стопански сгради/ на територията на София и на Столичната голяма община. Нанесените щети са на обща стойност около седем милиона и петстотин хиляди лева.

По време на разследването са установени и разпитани над 140 свидетели, назначени са 12 експертизи. Сред които балистична, физико-химични експертизи, технически, оценителни, счетоводни, комплексна и пожаро-взриво-техническа процедура, на обща стойност около над 13 000 лева. Събрани са над 55 тома писмени доказателства. Със съдействието на Министерството на отбраната и с участието на чуждестранни военни специалисти е извършено дълбочинно прочистване на поразените райони.

След завършване на разследването, наблюдаващият прокурор е изготвил обвинителен акт, в който на 240 страници, е описал фактическата обстановка на деянията, извършени от тримата обвиняеми, и е квалифицирал деянията им. За извършените престъпления законодателят е предвидил наказания "лишаване от свобода" - от 1 до 8 години, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини