Европейският съд по правата на човека осъди България

  • 11 март 2014 14:47

  • 2069
  • 6
Европейският съд по правата на човека осъди България
© Getty Images/Guliver

Европейският съд по правата на човека осъди България заради нежеланието на прокуратурата да разследва расистките мотиви при нападение, извършено над двама суданци в София, съобщи БТА.

През май 2007 г. саудитец и негов приятел били нападнати край Централни хали в столицата от двама души, определени като скинхедс, регистрирани за ред престъпления, по данни на МВР.

Нападателите му са го заплашили с нож и са му отправили расистки обиди.

След разпити на двамата потърпевши, двамата нападатели и очевидец, полицията изпраща на прокуратурата заключение с мнение за образуване на наказателно производство по чл. 162 от Наказателния кодекс, а именно – за расистки мотивирано насилие.

Прокуратурата отказва, като приема, че нямало достатъчно доказателства за расистката мотивация на деянието, вместо да се разследва, за да бъдат събрани такива.

„Държавата получава своего рода предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза“, коментира адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на Български хелзинкски комитет, която е водила делото.

Съдът изтъква, че когато се разследват насилнически актове и има съмнения, че те са породени от расистки нагласи, властите са длъжни да вземат всички разумни мерки, за да проверят дали деянието е расистки мотивирано. Да се третират расистки мотивираните насилия наравно с дела без расистки елемент е равносилно на затваряне на очите пред специфичната природа на актове, които са особено разрушителни за основните права, пише в решението.

Съдът отхвърля довода на България, че пострадалият можел сам да преследва нападателите си за нанасяне на лека телесна повреда, като се произнася, че такова производство не би се отнасяло до расистките обиди и расистката мотивация за насилието, които съставляват същностен елемент на оплакването.

Европейският съд по правата на човека е присъдил, че трябва да се изплати обезщетение от 4000 евро на пострдалите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2069 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.03.17 | 22:41

6
Член съм на ГЕРБ преди време на последните избори бях решил да подкрепя Волен , защо му трябваше да е в коалиция с БСП и ДПС , сега щеше да е с 20% може би и премиер, ама за пари явно всеки се продава в тая наша държава
До Любо Ангелов

2014.03.17 | 22:41

5
Любо Ангелов приятелю наш само едно не разбирам при случай, че всеки има права и смочувствие на човек през ХХI век ти защо като приличаш на арабин или дори индиец в същото време ругаеш и обиждаш чужденците! Възможно е да си арабин самият ти и да е необходимо да проявиш уважение и разбира се не към талибани и идиоти, но към обикновените и нормални чужденци
До Любо Ангелов

2014.03.17 | 22:41

4
Любо Ангелов приятелю наш само едно не разбирам при случай, че всеки има права и са мочувствие на човек през ХХI век ти защо като приличаш на арабин или дори индиец в същото време ругаеш и обиждаш чужденците! Възможно е да си арабин самият ти и да е необходимо да проявиш уважение и разбира се не към талибани и идиоти, но към обикновените и нормални чужденци
Румен

2014.03.13 | 08:25

3
Саудитци или суданци явно е все едно за редактора. Четете ли изобщо това, което пишете?!

2014.03.12 | 20:20

2
Е нали е Европейският съд по правата на човека... тоя талибанин е подминал титлата човек. Всъщност какво изобщо търси в България ?! Я да видим бежанец ли е какъв е. Да не се окаже, че е незаконно в България.
Докога ще се търпят

2014.03.12 | 10:41

1
родоотстъпници!

Добави коментар

Водещи новини