Спецполицай отива на съд за белия автобус

  • 27 февруари 2014 16:10

  • 2499
  • 0
Спецполицай отива на съд за белия автобус
© Булфото

Единственият полицай, който бе уличен в полицейско насилие срещу протестиращи граждани в нощта на 23 срещу 24 юли м.г. при обсадата на парламента, отива на съд.

Софийската районна прокуратура (СРП) е приключила разследването и е внесла в съда обвинителен акт срещу служителя Веселин Денчев от Дирекция "Специализирани полицейски сили", съобщи за "Правен свят" говорителят на СРП прокурор Петър Белчев.

Униформеният ще отговаря пред съда само за нанасяне на лека телесна повреда, за което Наказателният кодекс (НК) предвижда до 3 години затвор. Полицаят най-вероятно ще бъде наказан само с глоба, ако бъде признат за виновен и ще бъде освободен от наказателна отговорност. Според чл.78 а от НК, обвиняемият се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 до 5000 лева, ако за умишленото престъпление, какъвто е случаят, е предвиденото наказание до 3 години затвор и извършителят не е осъждан преди.

Разследването срещу Денчев е единственото дело за полицейско насилие, което започна покрай антиправителствените протести м.г.

В юлската нощ срещу 24 юли Народното събрание беше обсадено от протестиращи, а напрежението особено ескалира, след като полицията реши да извежда министри и депутати с автобус. Още на следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува тактиката на полицията и насилието над граждани, упражнено от униформен, без да има причина за агресията срещу тях.

"Това лице определено осъществява това, което вие наричате полицейско насилие. Той осъществява удари, неоправдано, най-меко казано, по хора, които се движат по алеята. Това е непредизвикано, флагрантно насилие", коментира главният прокурор и в началото на септември м.г.

За събитията от края на юли бяха образувани още три производства за нанесени телесни повреди от протестиращи на полицаи, но те останаха срещу неизвестен извършител. През ноември имаше нови сблъсъци между служители на МВР и протестиращи, след които отново имаше кадри с полицейско насилие, но други разследвания срещу униформени не бяха образувани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини