КС обяви за противоконституционни промени в Закона за ДДС

  • 07 февруари 2014 10:31

  • 914
  • 0
КС обяви за противоконституционни промени в Закона за ДДС
©

Конституционният съд /КС/ е обявил за противоконституционни промени в Закона за ДДС, с които се изменят разпоредби в Данъчно осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ и се определя реда за погасяване на данъчни и осигурителни задължения, съобщи  от парламентарната трибуна ръководещият заседанието на НС Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС,.

Измененията са направени от 41-то Народно събрание в края на 2012 г. чрез промяна на преходните и заключителни разпоредби на  Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/. Обявени за противоконституционни са решението за промяна на разпоредбата на чл. 169, ал. 4 и за отмяна разпоредбата на чл. 179, ал. 1 от ДОПК.

Решението на съда е от 4 февруари 2014 г., а съдиите Благовест Пунев и Румен Ненков са го подписали с особено мнение. Преди промяната текстът е предвиждал задълженията за данъци да се погасяват по реда на възникването им, а когато се отнасят за  една и съща година, лицето да има право да заяви кое от тях погасява.

В искането за обявяване на противоконституционност на тези текстове е посочено, че се отнема правото на задължените лица да определят сами кое свое публично задължение да покрият, ако нямат достатъчно парични средства, а от това произтича и  смесване на плащания на задължения от различен порядък - данъци и осигурителни вноски.

Заместник-председателят на парламента Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, обяви пред депутатите и решението на КС, с което съдът обявява за  противоконституционно решението на 42-то НС за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини