Бивш зам.-шеф на ГДБОП притискал свидетели по "Килърите"

  • 04 февруари 2014 21:36

  • 2308
  • 0
Бивш зам.-шеф на ГДБОП притискал свидетели по "Килърите"
© Булфото

Бившият зам.-шеф на ГДБОП Валентин Цоновски е оказвал месеци наред психически тормоз и натиск върху свидетели по делото "Килърите". Това заяви пред Варненския апелативен съд Алфея Димитрова, икономист във фирмата на осъдения на доживотен затвор без право на замяна Георги Вълев - "Поликомерс", информира в. Труд.

"Не знам, не помня, искам да забравя." Само тези думи повтаряше в продължение на часове в отговор на всички въпроси друга свидетелка в процеса "Килърите" - Вирджиния Гогова. Единствено тя от общо трима призовани свидетели и едно вещо лице се яви навреме в залата на Варненския затвор, където се гледа процесът. Но обяви, че се лекувала от наркозависимост и затова не помни и не знае нищо. Осъдените на доживотен затвор без замяна Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев и помагачите им с по-ниски присъди Янко Попов-Туцо, Райчо Стойнев-Хижаря и Петър Атмаджов бяха признати за виновни от Окръжния съд в Шумен за три убийства, палежи, побои, лихварство и незаконни оръжия. На продължаващото дело срещу тях свидетелката Алфея Димитрова направи многозначителни разкрития.

През септември 2010 г. синът Радослав, който също работел като финансов съветник в "Поликомерс", бил арестуван и разпитан в шуменското следствие лично от Цоновски - същия, който се прочу скандално покрай самоубития Стойчо Стоев-Чочо, единствения свидетел за отвличането и убийството на Мирослава от Перник. Ден по-късно процедурата с Радослав и скандалния антимафиот се повторила, но на разпита присъствала и прокурор Ася Петрова. Радослав открил несъответствия в протокола от разпита и действителните си показания. Тогава бил заплашен с доживотен затвор и се принудил да ги подпише. В показанията излъгал, че през 2009 г. е бил на среща с Петър Стоянов-Сумиста в Пловдив и му предал плик с пари.

"Синът ми наистина познава Стоянов покрай общата им страст - сумото, а и Георги Вълев бе един от спонсорите на федерацията, но това няма нищо общо с процеса", каза Димитрова. Тя добави, че Цоновски, който беше дясна ръка на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, нееднократно опитвал да я принуди да въздейства върху сина си, за да дава той "правилни" показания.

Месеци наред майка и син, които живеят в Търново, получавали призори или след 22 ч призовки да се явят на разпити в Шумен. При един от тях Цоновски заявил на Димитрова, че ако не му съдейства, Радослав ще бъде включен в "Килърите" като обвиняем.
Димитрова хвърли светлина и върху отношенията между шефа Георги Вълев и убития търновски адвокат Петър Лупов, който приживе защитавал правата на Вълев при продажба на дяловете му в Тракия банк. За услугата получил над 120 000 лв. Димитрова обяви, че адвокатът взел парите, но отказал да подпише ордери за това. Не го направил и след изпратената му от "Поликомерс" нотариална покана.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини