Прокуратурата поиска 16 години и 8 месеца затвор за банковия обирджия от Сливен

  • 28 януари 2014 13:18

  • 1980
  • 2
Прокуратурата поиска 16 години и 8 месеца затвор за банковия обирджия от Сливен
©

Апелативния съд в Бургас заседава по делото срещу Стефан Петров Стефанов, който направи опит да ограби банка в Сливен на 23 март, 2011 година, информира радио Фокус.

Делото бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане, като мотивът на магистратите е, че при определянето на наказанието на подсъдимия е била проявена ненужна снизходителност, като не са отчетени всички отегчаващи вината му обстоятелства и всъщност е получил по-леко наказание. Първоначалната присъда на Стефанов от Сливенския окръжен съд бе 15 години лишаване от свобода, а Апелативен съд в Бургас измени присъдата като постанови 13 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Решението на бургаския Апелативен съд бе протестирано от Апелативна прокуратура и обжалвано от адвокатите на гражданския ищец Станчо Станев /охранителят, който бе прострелян в банката/. Днес състав на Апелатавния съд – Бургас под председателството на съдия Яни Бахчеванов даде хода на делото. В пледоарията си апелативният прокурор Милена Досева поиска от съда на подсъдимия Стефан Петров Стефанов да бъде присъдено максималното възможно наказание лишаване от свобода - 16 години и 8 месеца. Тя се мотивира с факта, че подсъдимият извършил обира на банката, след като го е обмислял предварително, подготвил се е за това и не е действал импулсивно, а деянието е с „изключително завишена степен на обществена опасност”. По думите й, тази предварителна подготовка и планиране трябва да се отчетат като отегчаващо вината обстоятелство.

Прокурор Досева каза, че не може да се приеме като смекчаващо вината обстоятелство възрастта от 28 години на подсъдимия, тъй като на тази възраст той би трябвало да е отговорен за постъпките си да контролира поведението си. Подсъдимият е извършил общо осем престъпления - 2 срещу собствеността и 5 срещу личността и 1 обществено опасно и това също трябва да се вземе предвид, посочи прокурорът. Адвокатът на простреляния охранител Станчо Станев също поиска 16 години и 8 месеца лишаване от свобода за Стефанов, тъй като това е максималното наказание, което съдът може да постанови, след като присъдата бъде намалена с 1/3 поради факта, че делото се гледа по съкратената съдебна процедура Адвокат Иван Благоев посочи, че да искат по-високо наказание означава да се иска нещо, което е невъзможно. „Нашата позиция е, че и това наказание не е достатъчно, но това са процесуалните формули и повече от това не може да се иска”, посочи адвокат Благоев. Защитата на подсъдимия, адвокат Емил Мънев също поиска повишение на присъдата, но настоя тя да е не е в максималните граници. По думите му, съдът трябва да потърси баланс на смекчаващите и отегчаващи вината обстоятелства. В зала той каза, че дали подсъдимият Стефанов ще лежи в затвора 11, 12 или 13 години, за него това няма значение. По думите на защитата след 7-8 години прекарани в затвора личността трудно се реинтегрира в обществото, и не е много ясен ефектът от превъзпитание. „Това е мое мнение, но не зная дали съдът ще го уважи. Това си е моя преценка. Аз съм му защитник и искам само това, което е в негова полза”, каза адвокат Мънев. Самият Стефан Петров каза пред съда: „Поддържам адвоката си и моля да не ми се увеличава наказанието. Съжалявам за това, което направих”. Решението на апелативния съд в Бургас ще трябва да излезе в едномесечен срок.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1980 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Име

2017.06.03 | 20:32

2
16 години за обир,а за убийство 8-9 години...Нямам думи !
qwer

2014.01.29 | 09:03

1
Взе ми думите! Така е, за посегателство на олигарси има закони!

Добави коментар

Водещи новини