Жоро Инкасото обжалва 12-годишната си присъда

  • 14 януари 2014 08:59

  • 1724
  • 0
Жоро Инкасото обжалва 12-годишната си присъда
©

Бившият охранител Георги Енев, станал известност като Жоро Инкасото, ще се изправи пред Върховния съд на 16 януари. Той ще обжалва 12-годишната си присъда, наложена от Пловдивския апелативен съд, съобщава регионалният вестник "Марица".

На първа инстанция охранителят, който на 22 юни 2012 г. задигна от инкасо автомобил близо 1,5 млн. лв., получи общо 8 г. лишаване от свобода. "Окръжният съд е проявил прекомерна снизходителност към Енев. Наказание за такова сериозно престъпление само би насърчило потенциалните извършители на подобни действия", категоричен бе по-късно съдебният състав, председателстван от Юлиян Русенов. Той уважи протеста на прокуратурата, която възнегодува срещу ниската присъда на Жоро Милионера.

"Разкаяние и съжаление не се извличат само с произнесени думи. Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил грабежа. Постигнал е резултата си. Доволен е от присъдата, която не е обжалвал", мотивира се съставът. Той не прие и аргументите за затрудненото финансово положение на Енев, тъй като в такава ситуация се намирала преобладаващата част от българското население. "Обвиняемият е млад и здрав, трудоспособен. Същият е получавал заплата, която на 15 юни м.г. му е била намалена поради допускане на нарушение в работата си", изтъкват апелативните магистрати. Това, че застрахователят е възстановил щетите на ощетените финансови институции, чиито пари Енев е отмъкнал, също не намалява вината му, смята съдът.

Според него неприемлива е и тезата, че допуснати пропуски от страна на работодателя е смекчаващо отговорността обстоятелство. Защитата на подсъдимия изтъква, че фирмата, в която клиентът му е работил, е улеснила кражбата, защото ключът за инкасовия автомобил трябвало да бъде единствено у регионалния мениджър, а в случая това не било така. Съдът обаче счита, че фирмата е създала надеждна организация за сигурността на превозваните пари и ценни пратки. Тя е проследявала инкасовите коли със сателитна система и оператор. В момента Енев е в Пловдивския затвор. До два месеца след съдебното заседание ще чакаме окончателна присъда, коментира адвокат Георги Кутрянски. И досега Георги Енев не е казвал къде са откраднатите пари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини