Осъдиха трима за въоръжения грабеж в Първомайци

  • 11 декември 2013 10:47

  • 1217
  • 0
Осъдиха трима за въоръжения грабеж в Първомайци
©

Великотърновският окръжен съд призна за виновни трима подсъдими по процеса за въоръжения грабеж в село Първомайци, съобщиха от пресцентъра на институцията.

На 18 февруари 2011 година в горнооряховското село двама маскирани и въоръжени с автомат "Калашников" и пистолет отвлякоха микробус "Пежо Боксер" на софийска дистрибуторска фирма. Нападението станало, когато водачът на микробуса спрял пред магазин. Бусът бил натоварен с цигари за 18 044 лв., имало е и 11 385 лв. оборотни пари. Нападателите взели 2680 лева, другите били скрити в тайник, който шофьорът не издал.

Малко след като отвлекли возилото, маскираните закъсали в нива край Самоводене, изоставили буса заедно със завързания шофьор и се опитали да избягат пеша. Благодарение на джипиеса в буса и с помощта на следово куче и записи от видеокамери криминалистите за два дни разкриха нападателите – световният рекордьор по 200 м бягане Николай Антонов и Венцислав Петров от Разград. По-късно полицаите задържат и Марин Петров от с. Страхилово. Като обвиняем беше привлечен и собственикът на магазина Евелин Дешев.

Няколко месеца след разкриването на обира на подсъдимата скамейка бяха изправени Марин Петров, Венцислав Петров и Евелин Дешев. Обвинението към Николай Антонов бе свалено, тъй като според медицинска експертиза той има психични проблеми и не може да отговаря за постъпките си. На първа съдебна инстанция в Окръжния съд един от бандитите бе оправдан, а другите осъдени. При обжалването пред Апелативния съд обаче е засечен технически гаф на първата инстанция, който е нарушил процедурата за съкратено съдебно следствие. Заради това делото бе върнато на друг състав на Окръжен съд – В. Търново, за да започне отначало.

Сега великотърновските магистрати осъдиха Мартин Петров на четири години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Венцислав Петров на шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Евалин Дешев получава наказание от четири години и шест месеца при първоначален общ режим.

Тримата трябва солидарно да заплатят на фирмата 2 862 лв. обезщетение за причинените от престъплението имуществени  вреди, а на пострадалия шофьор - сумата 30 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини