Адвокати от Пазарджик осъдиха България в Страсбург

  • 27 ноември 2013 14:17

  • 1398
  • 0
Адвокати от Пазарджик осъдиха България в Страсбург
©

Адвокати осъдиха България в Европейският съд по правата на човека заради неприлагане на приватизационна процедура в Абаджиевата къща в Пазарджик. Адвокатите Валери Стоянов и Валентин Табаков завеждат делото през през 2004 година, тъй като не е изпълнено съдебно решение, с което трябва да се приложи започната приватизационна процедура за една от канторите в Абаджиевата къща.

През 1996 година е започната приватизационната процедура, която дава право на двамата да закупят една от канторите в къщата, на която са дългогодишни наематели. Въпреки съдебните решения в полза на двамата адвокати, до сега те не са изпълнени.

„Заведохме дело в Европейския съд по правата на човека, който прие, че няма ефективно средство за защита на приватизационните ни права в полза, на които имаме и влезли в сила съдебни решения. А също, че са нанесени имуществени вреди в размер на по 3000 евро за двамата”, каза също Стоянов.

Според съдебното решение тези средства трябва да бъдат изплатени в тримесечен срок от държавата, чрез Министерството на правосъдието. Освен това са присъдени и 100 евро разноски.

Неизпълнението на съдебни решения е от страна на местните власти в Пазарджик но в случая държавата ще трябва да заплати нанесените вреди, тъй като няма механизъм, чрез който държавата на потърси отговорност от местната власт за неизпълнението на съдебни решения.

Споровете около Абаджиевата къща, която се намира в центъра на Пазарджик продължават, тъй като на последното си заседание

От своя страна Общинският съвет в Пазарджик обяви нова процедура за продажба чрез явен конкурс на къщата, въпреки, че старата приватизационна процедура не е приключила. Решенията на местния парламент вече са обжалвани в съда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини