Бразилският съд крие решението си за Боевски

  • 02 ноември 2013 07:03

  • 3404
  • 6
Бразилският съд крие решението си за Боевски
©

Съдът в град Аваре, щата Сао Паулу, пази в тайна решението си за експулсиране на Гълъбин Боевски, пише бразилският в. „О Глобо”. Точно тази институция е взела решението щангистът да бъде изгонен от страната, където бе осъден на 9 г. и 4 месеца затвор. Той бе заловен на 24 октомври 2011 г. с 9 кг кокаин в куфарите си на летище „Гуарульос” в Сао Паулу, преди да се качи на самолет за Мадрид.

Изненадващо бившият олимпийски шампион се завърна в родината си на 23 октомври. А само шест дни по-рано, на 17 октомври, Върховният федерален съд е отказал той да бъде пуснат на свобода. От януари до октомври 2013 г. Бразилия е експулсирала 417 осъдени чужденци, отбелязва „24 часа”, позовавайки се на бразилското издание. И допълва, че поради липса на двустранен договор за трансфер на затворници Боевски няма да доизлежи присъдата си у нас. Тя има 13 договора от този тип с 30 различни държави. България обаче не е сред тях. В публикацията си в.„О Глобо” не уточнява дали останалите 416 експулсирани осъдени доизлежават наказанията в своите родни страни.

Боевски и други чужденци в неговата ситуация имат само забрана да посещават Бразилия. Тя не засяга само онези експулсирани чужденци, които имат сключен брак с бразилски гражданин или имат дете в страната.

Решението за експулсиране се взема от правосъдния министър на Бразилия. Такова за Боевски е взето още на 13 март 2013 г. и публикувано във в. „Диариу Офисиал да Униао”, бразилския „Държавен вестник”. То е взето на основата на Статута за чужденците в страната с мотива “посегателство срещу националната сигурност”. Решението на правосъдния министър обаче не е окончателно. То се утвърждава от съдия, който има право да го отмени и да нареди осъденият да остане да доизлежи присъдата си в Бразилия.

Съдийката от криминалния съд в град Аваре, щата Сао Паулу, където случаят „Боевски” е бил прехвърлен след решението на министър Жозе Едуарду Кардозу, е наредила неговото експулсиране. Така решението се превръща в декрет. Съдът обаче не е публикувал и вероятно няма да публикува решението си, пише „О Глобо”. Според юрист от Аваре това там е обичайна практика. Бразилският адвокат на шампиона Джаксън Нилу де Паула отказал коментар пред бразилското издание.

Същевременно става ясно, че Боевски е получил суровата присъда от 9 г. и 4 месеца затвор заради своята известност. „О Глобо” цитира мотивите на съдийката Мария Изабел ду Праду. Тя приема тезата на обвинението, която отхвърля оправданията на щангиста, че не е знаел за дрогата в купените от него куфари, тъй като тя е струвала близо 500 000 долара. Според магистрата един човек със сигурност би се изненадал от по-голямата тежест на купения куфар.

„Репутацията му на спортна знаменитост, както и социалният му статус, са достатъчни за това той да носи вина, по-висока от средната, имайки предвид, че благоприятното му лично положение създава условия за подчинение на законите на държавата”, посочва в мотивите си Мария Изабел ду Праду.

Именно тези мотиви са послужили за последния отказ Боевски да бъде пуснат на свобода. Той е издаден от Върховния федерален съд на 17 октомври 2013 г. от неговия зам.-председател Жилсон Дип. А само шест дни по-късно Боевски се завърна изненадващо в България.

Но в това няма нищо нередно. Върховният съд е институция, независима от министъра на правосъдието, взел решението за експулсиране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3404 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.11.05 | 11:21

6
Тиквата го е измъкнал, за да не се разпее.

2013.11.05 | 11:21

3
Игрите и далаверите на червените боклуци нямат КРАИ от 1944г.
gost

2013.11.05 | 11:21

5
E DOBREDE OT EDNA STRANA DA NOSI PO GOLIAMA ODGOVORNOST ZA VINATA SI A OTDRUGA E OSVOBODEN PREDSRO4NO KAKVI SA TEZI GLUPOSTI NE NI PRAVETE NA BODALIIII
2

2013.11.05 | 11:21

4
ще си друса дрогаря колкото иска. Бразилия не и пука за Българските наркомани! Доста пара направиха! Нека се друсат то така или иначе може да умре от дозата,като цяло от химията!!!!!
Кокаин

2013.11.05 | 11:21

2
Бразилската мафия ще го освободи ,заради издадените канали. Патник е ............
da

2013.11.03 | 11:30

1
kanala kym zadnika na jenati li

Добави коментар

Водещи новини