Опростиха 235 000 лева кредити на избитото семейство Тепавичарови

  • 24 октомври 2013 06:49

  • 2406
  • 2
Опростиха 235 000 лева кредити на избитото семейство Тепавичарови
©

Близките на съпрузите Георги и Николина Тепавичаров, които бяха открити застреляни през януари в апартамент в Пловдив, няма да връщат банкови кредити от 235 000 лева, защото са се отказали от наследство, информира в. Труд.

Това става ясно от три решения на Районния съд в Пловдив, където са подадени молбите и изпратени във финансовите институции. Банките са приели отказа. Трагедията на семейството разтърси България на 21 януари т.г. Тогава в апартамент на бул. "Македония" в кв. "Кючук Париж" бяха открити мъртви 32-годишният военен Георги Тепавичаров, съпругата му Николина (29) и двете им деца Илия (8) и Ангел (4). Момченцата и младата жена са застреляни, докато спят. Бащата после се гръмнал сам, паднал и затиснал вратата на детската стая, е заключението на Военната прокуратура в Пловдив.

Като основен мотив за трагедията се сочат притесненията на Георги и Николина, които не успявали да обслужват банковите си кредити с месечна вноска от 3000 лв. От 2008 г. насам двамата взели три заема от общо 235 000 лв. На името на Николина се водел банков кредит от около 200 000 лв., получен чрез ипотека на семеен хотел в Чепеларе.  Съпругът й имал два по-малки заема. Парите били отпуснати от три банки.

"Родителите на Николина и Георги, както и бабите и дядовците им подадоха молби, че се отказват от наследство в съда, което е рутинна процедура. Трите банки приеха документите и по този начин заемите се обявяват за несъбираеми. Така процесът с търсенето на парите приключва. Банката, отпуснала големия кредит от около 200 000 лева, ще си събира парите чрез продажбата на къщата за отдих в Чепеларе", обясни пловдивският адвокат Димитър Здравков, представител на родителите на Николина и Георги.

Близките нямат финансови възможности да поемат месечните вноски. "На месец ни се събираха да погасяваме по 3000 лева до 2018 г., няма откъде, обикновени хора сме. Преживявам от едно магазинче за хранителни стоки в гараж, децата си отидоха, разболях се. Те не са споделяли с нас за притесненията си, ако го бяха направили, щяхме да помогнем. Искам да са живи и да им се радваме, а сега все сме на гробището", казва Албена Царева, майка на Николина.

Къщата за отдих, която ще се продава на търг, в момента е семейно жилище на Албена и родителите й. Те живеят на втория етаж, първият и третият ще бъдат обявени за продажба. "Дано ги купят добри хора, че ще трябва да живеем заедно", казва Албена. Банката предстои да обяви търг. Семейството е живеело във ведомствен апартамент на военните, искали да започват бизнес с продажба на кухненски вратички, но не успели да отворят магазина в Пловдив.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.24 | 21:30

2
е как са ги опростили като са им взели къщата. Мръсни банки долни обирджии.
alexandra

2013.10.24 | 21:30

1
не са опростени! според текстове в закона за наследството, за наследство се считат пасиви, активи, задължения. отказвайки се от наследство, наследника отказва всичко. има и вариант - да се приеме по опис - т.е. не като съвкупност. некадърните колеги адвокати не знаят да защитят правата на гражданите и мафията на алчни фирми, застрахователи, банкери злоупотребяват с хората. отказът от наследство не е опрощаване.

Добави коментар

Водещи новини