Бежанци ще съдят България в Страсбург

  • 15 октомври 2013 15:42

  • 7181
  • 57
Бежанци ще съдят България в Страсбург
©

Въпрос на време е бежанците у нас да започнат да завеждат дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради мизерните условия, в които живеят. Това предупредиха водещи юристи по правата на човека във връзка с разрастващата се хуманитарна криза, пише "Репортер".

„Съвсем реалистично е да започнат такива дела, ако престоят на бежанците е твърде дълъг и при лошите битови, и хигиенни условия в лагерите. Исковете се завеждат по чл. 3 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, по които много често затворници осъждат страната ни за изтезание”, обясни пред вестника адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му бежанците обаче няма нужда да доказват чак толкова лоши условия за живот, както в затворите, пред съда в Страсбург. Аргументи им за едно такова дело може да са негативно отношение, пренаселеност, лоша храна и пр. фактори, които са налице у нас.
Съдът в Страсбург присъжда обезщетение в зависимост от всеки конкретен случай.

Всеки казус е индивидуален, а най-високото обезщетение, което съдът би могъл да присъди, е между 10 и 15 хиляди евро. Важното е да бъде доказано лишаването от достоен начин на живот, обясни адвокат Диана Радиславова.

„Въпрос на време е първите искове да станат факт. Няма значение дали бежанците вече са получили статут у нас. Те завеждат дело като граждани на собствената си страна срещу България в случая”, уточни юристът.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7181 57

Свързани новини

Коментари 57

Добави коментар

2014.11.03 | 12:02

55
Ъъъм..ако този съд е международен и тази конвенция също е международна, тъй и тъй ще подават иск - да вземат да осъдят своята държава заради факта, че не им осигурява мир и не им възстановява щетите и разрухите по домовете...не могат да го докажат?! Ами тогава как ще докажат, че изобщо имат право да са тук като бежанци?!
ВЪН БГ ОТ ЕС НЕЗАБАВНО

2014.11.03 | 12:04

57
Ще докажат, че са бежанци защото съда е в ръцете на тези, които ги заселват в БГ - корпорациите в САЩ, които държат политиците в САщ, ЕС и БГ. Всичко е организирано.
бисер

2014.11.03 | 12:02

56
не стига,че идват тук не легално да си спасяват кожите а и ще ни съдят,като не им харесва да си ходят обратно има българи който са по зле от тях.
СПРЕТЕ ДА ПЪЛНИТЕ БГ С ОРКИ ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ

2014.11.03 | 12:02

54
Какво мога да кажа освен нашите управляващи от всички партии и цветове до стената и калашника да стреля. Не стига,че ние бг си изгубихме държавата, храним орки и роми, живеем зле,а тези ислямизират бГ и американските нПО-та ги учат как да ни вземат още повече пари и да са толерирани. ние трябва да станем бежанци някъде другаде ли?!

2014.11.03 | 11:59

53
Бе, тия чергари, че ни земат циганските привилегии. Не стига, че са по "мургави" от нас, ама май са и по нагли... Те са заплаха за нас, а не за белите хора. Българите не ги мислим, те отдавна са останали без привилегии от Бог, Правителство и Европейски Съюз... Чудим се как са още живи, докога, че устискат... Що не избягат някъде, дето ще виреят... Та да си останем тука най-своите: цигани, политици и бежанци...
stanev

2014.11.03 | 11:59

52
utre 6te ni karat da pla6tame i zatova ce imat iznosvane na zabite

2013.10.19 | 15:10

51
Тези примати ли , те ли ще ни съдят хахаха,за нарушаване на човешките права ахаххаха. Та те даже не са хора , къде се е чуло и видяло маймуни да съдят хора. Това е като шибана приказка. Да се качват обратно на дръгливите си камили или на летящите си килимчета или там каквото имат и да се махат. Не желая паразити в държавата си. те са фанатизирани боклуци бягащи от правосъдието в собствената си страна или поне това което е останало от нея. За да не получат куршум в главата понеже са терористи, те си взеха чергите и камилите и дойдоха да се крият тук.
Боби

2013.10.19 | 15:10

50
Господин незнайн юрист ,точно такива като вас ги учат за може да си вземете хонорарчето.Защо не си седят в Сирия ,да осъдят техния лидер,какво трябва със пържоли ли да ги храним че са бежанци,като не им харесва да се махат никой не ги е канил,колко българи живеят в мизерия за тях държавата грижи ли се ?Дори не могат да посрешнат нуждите си ,колко българчета гладуват а юрист
Коко

2013.10.18 | 01:13

49
Все си мислех, че като влезеш неканен в чужда къща, не е много редно да се настаняваш на масата и да хулиш домакините, че не те кефят, или че не а ти постлали, както трябва...По- скоро трябва да си благодарен, че не си ял джепането още на прага.Тея въшляци като им гледам само мазните мусури и ми завира отвътре!!!!!!!
Язe

2013.10.17 | 22:33

44
Доколкото разбирам, "водещи юристи у нас" са видели възможност представлявайки бежанците пред съда в Страсбург, да изкарат процент. Не е честно към България, ама е доходно - капитализъм. Иначе не знам ние с какво сме им длъжни на Бежанците.
222

2013.10.18 | 01:12

48
С НИЩО НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ,ПРАВИЛНО КАЗВАШ - ПОЛЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ -НО СРЕЩУ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ
Oмбре

2013.10.18 | 01:12

47
Бързам дза уведомя моя близка която 33 години е била детска учителка и получава 152 лв пенсия.Мисля че това е достатъчно убедително за да осъди държавата за нечовешките и мизерни условия при които живее без да може да си купи почти нищо.Такива като нея са десетки хиляди.Нима бежанците имат по големи права?- въпроса ми е към така нареченият Екимджиев който си е отворил голямата уста в очакване да го наемат бежанците за да ги "защищава"Колко грозно и долно е да против собственият си народ от отвратителна алчност.
Язe

2013.10.16 | 14:51

18
ДА ВИ БЕРЕМ ЛАЙКАТА! КАЖЕТЕ, БЕ, КАЖЕТЕ КОИ ДУМИ СА ЗАБРАНЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ ВЪВ ВАШИЯ ГНИЛ САЙТ???

Добави коментар

Водещи новини