СГС умува за мярката на задържаните от "Напоителни системи"

  • 09 октомври 2013 21:47

  • 1380
  • 0
СГС умува за мярката на задържаните от "Напоителни системи"
©

За да разкрие незаконните сделки за скрап в "Напоителни системи" ЕАД, прокуратурата е разпитвала и бившия министър на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Това става ясно от доказателствата, с които държавното обвинение иска в ареста да останат изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Стайко Ганчев, както и членовете на борда на директорите на дружеството Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, съобщава БТА.

Тримата бяха арестувани преди дни за съзнателно извършване на неизгодна сделка. Според прокуратурата е бил сключен неизгоден договор, в който е било заложено "Напоителни системи" да продаде 100 000 тона тръби, като обаче дружеството не е било наясно дали ще може да ги осигури за купувача. Според експертиза на прокуратурата цените за изкупуване на черни и цветни метали през 2011 г. са били между 360 и 500 лв. за тон, а договорът, сключен от вече бившето ръководство на "Напоителни системи", е бил за между 200 и 270 лв. на тон.

Ден след сключването на договора, Ганчев е изпратил писмо до териториалните клонове на "Напоителни системи" да започне опис за бракуване на тръби. Освен всичко останало, в договора са били заложени много високи неустойки, както и че демонтажът на тръбите е трябвало да става за сметка на "Напоителни системи". До момента не се знае каква част от тези договорени 100 000 тона вече са изкупени.

В съдебната зала пред Районния съд, който решава дали да остави тримата в ареста, прокуратурата представи експертиза за цените, на които са били изкупувани черни и цветни метали на пазарни цени тогава. Защитниците обаче смятат, че заключението е некомпетентно. С мотива, че тримата са били добре организирани, а и на високи държавни постове, обвинението поиска от съда и тримата да останат в ареста.

Стайко Ганчев отрече този довод и декларира, че той и другите двама обвиняеми не са престъпна структура. В този час продължава и съдебното заседание на Софийския районен съд, на което се очаква късно вечерта да стане ясно дали тримата задържани ще останат в ареста.
 

Последвайте канала на

1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини