Прокуратурата обвини екскмета на Куклен в злоупотреби

  • 28 август 2013 16:27

  • 967
  • 0
Прокуратурата обвини екскмета на Куклен в злоупотреби
©

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия кмет на община Куклен Димитър Сотиров и неговия заместник Иван Апостолов. Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов.

Общо пет обвинения са повдигнати на Димитър Сотиров, като три от тях са за престъпления по служба, по чл. 282 от НК, каза Гаврилов. Те са свързани с множество злоупотреби и касаят договорите с контрагентите на общината за обществени поръчки – процедурите по тях и договарянето. Едно от обвиненията е за длъжностно присвояване в особено големи размери, като присвояването е на стойност 100 000 лева.

Последното от обвиненията срещу бившия кмет на Куклен е за безстопанственост, като щетите, нанесени на общината, са на стойност над 1 000 000 лева. Става въпрос за изграждане на канализация и допуснати множество нарушения, в резултат на което общината е била ощетена, каза прокурор Гаврилов.

На зам.-кмета Иван Апостолов са повдигнати две обвинения за престъпления по служба във връзка с обществени поръчки. Първото е по едно от обвиненията на кмета, а другото касае разходването на бюджетни средства в полза на физически лица, които нямат право на това. Още едно обвинение е повдигнато на Апостолов по чл. 283 от НК за това, че се е възползвал от служебното си положение на зам.-кмет, като е ползвал безплатно труда на около 10 физически лица в частния си имот – строителен обект.

Законът предвижда наказания за престъпления по служба от 1 до 8 години лишаване от свобода, за длъжностно присвояване в особено големи размери – лишаване от свобода от 10 до 20 години, за безстопанственост - от 3 до 10 години затвор и за ползване на безплатен труд - до 3 години лишаване от свобода.

Последвайте канала на

967 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини