Съдът остави в ареста дилъри на амфетамини

  • 23 юли 2013 12:42

  • 932
  • 0
Съдът остави в ареста дилъри на амфетамини
©

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на двама дилъри на дрога, съобщиха от пресцентъра на съда. Светлин Колев, разследван за притежание на близо 190 грама амфетамини, предназначени за разпространение във Варна ще остане в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което е определен първоначалния арест на 39-годишния мъж. Светлин е задържан на 13 юли 2013 година във Варна, а при обиск на автомобила органите на реда иззели няколко пакетчета с амфетамини. Експертиза установила вида на дрогата, която тежи общо 188,57 грама.

Както първата, така и втората съдебна инстанция намира, че събраните в хода на разследването доказателства обосновават предположението, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Нещо повече. Колев е осъждан два пъти и то за същото престъпно деяние, а опасният рецидив дава основание на съда да прецени, че ако е на свобода мъжът може да извърши друго престъпление. Законът предвижда за това престъпление наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода” и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Апелативният съд счита, че обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд определи като неоснователна молбата на Драгомир Димитранов от Силистра за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека. 27-годишният мъж, обвинен, че продава хероин в крайдунавския град, е в ареста от края на юни тази година с определение на Силистренския окръжен съд. Миналата седмица първата съдебна инстанция е отказала да измени процесуалната мярка за принуда, въпреки че няма категорични доказателства за изискваното от закона обосновано предположение за авторство на престъпното деяние. В хода на досъдебното производство са събрани множество гласни свидетелства, според които „Дражето” продава редовно хероин на зависими към дрогата лица. Установено по безспорен начин е, че обвиняемият също е наркозависим.

За да потвърди постоянния арест на Димитранов, Варненският апелативен съд се съобрази с факта, че той вече е натрупал съдебна биография, а продажбата на хероин извършвал в условията на изпитателния срок на друга присъда. Това са основания, които водят и втората съдебна инстанция към извода, че ако търпи по-лека мярка за процесуална принуда Драгомир може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение ”задържане под стража” за Светлин Колев и Драгомир Димитранов, разследвани за наркопрестъпления във Варна и в Силистра, не подлежат на обжалване.

Последвайте канала на

Novini.bg
932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини