Конституционен съдия призна: Съдиите търгуват с правосъдие

  • 15 юли 2013 08:47

  • 5198
  • 13
Конституционен съдия призна: Съдиите търгуват с правосъдие
©

От една страна политиците твърдят, че съдебната система трябва да бъде независима, но от друга я притискат и искат да я превърнат в лека жена. Това заяви пред БТВ конституционният съдия Румен Ненков в коментар на поредния негативен доклад за България в

Съдебната система трябва да се критикува заради неефективността при администрирането на делата, забавянето на решенията и издаването на мотивите. Освен това трябва да се отчете, че правото не се прилага еднакво спрямо всички, каза Ненков.

При делото срещу Христо Ковачки беше издадена условна присъда за милиони левове при данъчно престъпление – търговия с правосъдие е недопустима, отсече Ненков. Особено безжалостни са магистратите по отношение на бившите управляващи, каза съдията. Тайното гласуване във ВСС е подмолно разпределение на силите в съдебната власт, смята Ненков.

Моделът няма да се промени и с нова Конституция, каза Ненков. Той препоръча хората, които искат свикването на ВНС да представят проекта за нов общ закон. Той определи като невъзможна промяната за отзоваването на депутатите, тъй като това ще върне правната ни система в Средновековието. Няма възможност и за обвързващ мандат на депутатите, припомни Ненков. Народните представители защитава интересите на всички, а не на конкретна група хора.

Той е конституционният съдия, който е изразил особено мнение при решението за отказа на касирането на парламентарните избори. Ненков каза, че в действителност има нарушение, но не е ясно влиянието, което е оказало върху изборните резултати.

Нарушението е, че имаше предизборна агитация в деня за размисъл, независимо от определението, че агитацията е „призив да се гласува за определена партия“. Ако бяха отменени тези избори обаче нямаше да намерим основание да оправдаем членството си в ЕС. Бих искал това, което се случи на 11 май никога да не се повтаря, това беше лоша трагикомедия с посредствени актьори, отсече Ненков. Беше внушено на българския народ, че може да се подмени съдържанието на урните, което всъщност е невъзможно, убеден е конституционният съдия.

Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков разкри, че е бил категорично против включването му в политиката. Нямам нищо общо с ГЕРБ, не синът ми влияе на мен, би трябвало аз да му влияя, каза Ненков. Препоръчвам му да се опази чист, препоръча конституционният съдия.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
5198 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2013.07.17 | 05:34

13
Целият български народ знае, че БСП/ДПС си напазаруваха конституционни съдии или просто са си техни. Очевидни нарушения по време на изборите им се разминаха все едно са нещо нормално!
БЪЛГАРИН

2013.07.17 | 05:34

12
ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ И ДА РАЗКАЖЕШ ПРЕД НЯКОЙ ЧЕСТЕН СЪДИЯ ЗА ВСИЧКИ ДАЛАВЕРИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!АКО СИ НЕКОРУМПИРАН ГО НАПРАВИ!БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ ЧЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ Е ПРИ ПОЛИТИЦИТЕ И МАГИСТРАТИТЕ И МНОГО СКОРО ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ОТ НАРОДА И ОТ ГОСПОД,ЗАЩОТО ТОВА СА ПРЕСТЪПНИЦИ С ВЛАСТ!!!

2013.07.17 | 05:33

11
ЗАЩО НЕ НАУЧИШ СТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЕШ ВМЕСТО ДА ПИШЕШ ПРОСТОТИИ.

2013.07.17 | 05:33

10
Има конфликт на интереси - синът му е настоящ депутат от ГЕРБ, роден 1983 г. (Александър Ненков).
Възмутен

2013.07.17 | 05:33

9
Синът му дали не е депутат от ГЕРБ???? Нямат срам!!!
Дядо Йоцо

2013.07.17 | 05:33

8
Браво! Господина- Ненкова набра смелост, да изрече на глас - това, което й патките на село - знаят! Що за цинизъм? Вместо да си посипе главата с пепел и се завре в миша дупка, че толкова години е бил, част от въпросната - БАКАЛИЯ, раздаваща правосъдие, той ни нравоучава, че нищо не може да се промени, все-едно, че тези псевдо-закони са от Господ, а - не направени от тях, да живуркат й - правнуците им! За да сме на този хал и държавата ни да е потънала до - гуша в л...а, носят - вина, именно, тези ненаяли - се хамелиони!

2013.07.16 | 21:58

7
Много добре замаза гафовете,обаче каза и друго,че неможело да се гласува отзоваване на депутат?Нямало да бъде свободен да взима решения депутата,ако имало отзоваване.Ама точно това е целта!Да взима решения,които хората му предложат,а не да взима по 20 000 лева на алинея от олигарсите!Тоя веднага трябва да бъде сменен!

2013.07.16 | 21:57

6
БРАВО!!!Ето затова са протестите!!!СЪДИИ-МЪДИИ!!!

2013.07.16 | 21:57

5
Такива смешници като тоя отсъждат в тая държава. Първо тях трябва да изметем.
...

2013.07.16 | 21:56

4
Това с императивния мандат може да има почва в Европа, но не и у нас! Тук независими депутати няма. Някой да гласува по собствено убеждение против волята на партията (която пък от своя страна обслужва чужди интереси)? Дори "независимите" не го правят. Но обвързващият мандат, ни учат, бил недомократичен. Не могло да се измисли демократчен ред на отзоваване. И под такъв безумен претекст се защитава статуквото - по-голямото зло. Все пак, народният представител, като е зависим, по-добре да е зависим от наш'те, а не от народа. Много ясно. Кой е народът, че да търси отговорност и да отзовава НАРОДНИЯ. ПРЕДСТАВИТЕЛ...

2013.07.16 | 14:08

3
щом твърди,че е абсурдно искането на народа да отзовава депутати,то трябва да се формира още едно искане!Да се отзовават и конституционни съдии!Този иска да си пази статутковото и да неможе никой да сменя народа!Веднага подписка да бъде отзован от конституционния съд!

2013.07.15 | 15:53

1
А ИСКАШ ЛИ ДА СЕ ОТЗОВАВАТ РАЗНИ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ КАТО ТЕБ И ДА СЕ ПРАЩАТ НА ПСИХИАТЪР.

Добави коментар

Водещи новини