20 г. затвор за Брендо

  • 09 юли 2013 05:59

  • 7917
  • 20
20 г. затвор за Брендо
© Булфото

Българинът Евелин Банев, по-известен с псевдонима Брендо и сочен за кокаинов крал, вчера бе осъден в името на италианския народ на 20 г. затвор. Решетките му бяха дадени за участие в престъпно сдружение с цел международен трафик на кокаин.

Наказанието съответства изцяло на поисканите от прокурорката Алесандра Долчи 20 г. затвор, които са максималният срок на лишаване от свобода за вменяваното на Банев престъпление. Присъдата бе прочетена в аулата бункер на миланския затвор „Сан Виторе” вчера малко преди обяд от председателя на съдебния състав д-р Енрико Мандци. Така на практика приключи продължилият близо четири месеца мегапроцес, който стана известен у нас и в Италия с названието „Кокаинови крале”. Освен Банев по делото бяха подсъдими още четирима българи, един италианец от нашенски произход, шестима стопроцентови италианци, един словенец и един румънец. Процесът бе организиран по бързата процедура при закрити врати и без разпит на свидетели, заради което всички присъди бяха намалени автоматично с една трета от предвидените от закона наказания за съответните престъпления. Избраният от осъдените съкратен процес обаче не пречи наложените им вчера наказания да бъдат обжалвани в предвидения срок, пише "Монитор".

Освен присъдата на Брендо, която съответства изцяло на поисканата от обвинението, наказанията за останалите четирима българи са по-малки от претендираните от прокурорката Долчи. Така например Тинко Гарев, който е смятан за дясна ръка на Банев, вчера бе осъден на 15 г. затвор или с три по-малко от пожеланите от обвинителката на процеса 18 г. лишаване от свобода. Според обяснението на неговия адвокат Марко Казалини това се е случило, защото съдът го е оправдал по обвинението „участие в престъпно сдружение” и го е признал за виновен единствено за изпращането на голяма пратка кокаин от Латинска Америка в Европа. Заради отпадането на едно или друго обвинение Радослав Атанасов вместо 14 г. затвор получи 10 г. решетки, Захари Марков – 9 г. и 4 месеца вместо 11 г., а Ивайло Йорданов - 6 г. и 4 месеца вместо 9 г. Италианецът от български произход Николай – Силвио Йовчев, пък би трябвало да лежи в затвора 7 г. и 2 месеца вместо 9 г., защото сътрудничил на правосъдието

Адвокатите на осъдените българи отказаха до един да коментират наказанията на техните клиенти. Най-разочарован от присъдата изглеждаше защитникът на Евелин Банев – известният юрист Марио Бруза, който излезе от съдебната зала във видимо лошо настроение. И той, и останалите адвокати обещаха да се произнесат по решението на съда в Милано, след като прочетат мотивите на д-р Енрико Мандци за наложените наказания. Очаква се те да бъдат оповестени след три месеца или в началото на октомври. Вчера за малко последното заседание на процеса „Кокаинови крале” да бъде отложено поради обявената от италианските адвокати осемдневна национална стачка. Оказа се обаче, че защитниците на подсъдимите са я бойкотирали, просто защото евентуално следващо заседание можеше да бъде насрочено за края на юли и да провали летните им отпуски. Съответно присъдата бе прочетена, след като в 11 часа и последният от защитниците се яви в аулата бункер на затвора „Сан Виторе” и д-р Енрико Мандци откри заседанието.

Евелин Банев-Брендо може да обжалва присъдата си пред български съд, който от своя страна пък да я намали. Такава съдебна практика вече има сред някои българи, залавяни с дрога зад граница. За целта Банев не трябва да жали присъдата си в Италия, а да подаде документи за екстрадиция с цел да бъде преместен в наш затвор. Това е възможно според Европейската конвенция за изтърпяване на наказанията. Обикновено преди екстрадицията се води около 3-месечна кореспонденция между българските и италианските власти, след което се изпращат двама служители от Съдебна охрана, които с граждански полет да вземат осъдения. Ако той е опасен, може да се поиска две седалки пред него и две зад него да няма пътници. Веднъж кацнал на българска земя, признатият обикновено се възползва от възможността да обжалва пред наш съд, който може значително да намали присъдата.

Соченият за дясна ръка на Брендо – Тинко Гарев, получи 15 г. затвор за изпращането на голяма пратка кокаин от Латинска Америка до Европа. Евелин Банев – Брендо вече беше осъден и от български съд за ръководител на група, която изпрала над 21 млн. евро от наркотици. Ако процесът в Италия обаче приключи за 4 месеца, то у нас той се точи от 2007 година. По него Банев получи 7,5 години затвор на първа инстанция. Според разследващи Брендо ползвал услугите на финансови къщи в различни европейски страни, чрез които инвестирал пари в множество строителни фирми. Банев получи още 30 000 лева глоба и забрана девет години да осъществява търговска дейност. По същото дело доведеният брат на Брендо - Симо Карайчев, бившата жена на Банев Моника Добринова и нейната сестра Десислава Дишлиева, вдовица на убития през 2005 г. Константин Дишлиев, получиха 3 години условни присъди.

Константин Тодоров
7917 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2013.07.17 | 09:45

20
Ако беше в БГ, присъдата щеше да е 3 години затвор, щеше да лежи 1 година затвор, и за добро поведение щяха да го пуснат след 3 месеца затвор а през това време, сигурно щеше да има интернет, жени и храна по избор от супермаркета и щеше да си живее като Кокаинов Крал
p0p

2013.07.17 | 09:44

19
добри присъди..браво на италиянците..
SUPER

2013.07.17 | 09:44

18
Ако беше съден в Бе-гето щеше да получи условна присъда и 5 лв глоба!

2013.07.17 | 09:42

17
Колко осъдиха и Лечков ,толкова ще осъдят и Ц.Ц. Тук в България не осъждат истинските бандюги ,а само мишоците и бушоните.
Brendo

2013.07.17 | 09:42

16
За ваше съжаление той ще обжалва и ще го смекчат до 8-10 годинки след това ще ги намалят до 4-5 за добро поведение и е вънка и отново започва кокаиновата афера ;)

2013.07.10 | 07:58

15
не знам кво се кефите , те са го осъдили хората с които прави бизнес ,тоест депутатите , тва не променя нищо , треа сте много тъпи че да се радвате

2013.07.10 | 07:57

14
Хайде,за много години!Да му е честито!
!!!!

2013.07.10 | 07:56

13
НЕКА СЕГА ЛЕЖИ НА ТОПЛИЧКО.ГОЛЯМ ТАРИКАТ ГО РАЗДАВА,КАТО ПРАВИ ЧЕРЕН БИЗНЕС.20 ГОДИНИ СА МУ МАЛКО.
pl

2013.07.10 | 05:24

12
ясна ми е работата,екстрадиране в българия и помилване от нашите мутри-министри,депутати,прокурори,съдии,адвокати и дрги изчадия адови!за това където е съден,там да си излежава присъдата,въобще в българия да закрият съдилищата...

2013.07.10 | 05:24

10
Или по-скоро ще го пуснат отпуска за малко и ще му осигурят безпроблемно бягство от страната с милионите си като братя Галеви, приятелчетата на Тиквата и Цвъ Цвъ.

2013.07.10 | 05:24

11
четирима българи, един италианец от нашенски произход, шестима стопроцентови италианци, един словенец и един румънец. Не ми стана ясно за последните двама дали са стопроцентови или не ,ама карай

Добави коментар

Водещи новини