Пушкарова: Сравнението на правосъдието ни с други страни не ни поставя на опашката

  • 06 юни 2013 09:21

  • 1310
  • 2
Пушкарова: Сравнението на правосъдието ни с други страни не ни поставя на опашката
©

Доц. Ива Пушкарова, председател на Фондация за развитие на правосъдието коментира в „Преди всички“ по БНР важността на съдебните експертизи за крайния резултат на производството преди Кръгла маса по темата.

"Проблемът е в мотивирането на хората, които работят като експерти и в начина, по който системата използва техния продукт. Имам предвид проблемите в организацията и контакта с експертите", уточни Пушкарова.

"Имаме нужда от задълбочен разговор по проблемите на експертизата. Кръглата маса трябва да подпомогне информирания дебат по темата.
Сравнението със съдебни правни системи не ни дава отговори, трябва да ги намерим сами", каза още Пушкарова.

"Качествената експертиза е много важна част от качественото правосъдие. Има ситуации, които могат да се случат на всеки. Например, спор за родителски права много зависи от експертизата, която ще бъде предоставена на съда, за да може той да вземе конкретно решение.
Не съм привърженик на революционните процеси. Смятам, че трябва да има устойчиви реформи", каза още доц.Пушкарова.

"Сравнението между качеството на българското правосъдие и това на повечето правни системи от Европейския съюз съвсем не поставя българското правосъдие на опашката", смята Пушкарова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1310 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
AJ4A

2013.06.07 | 14:00

2
Експертизата ............... "оправданието" на съдията!!!! Експертът ................ "бушонът" на съда!!!! Докато съда има право да инициира назначаването на експертизи дори по административни и граждански дела, правосъдието ще е мираж!!!! Съдията работи с експерти, които получават доста високи доходи от това, че непрекъснато им се възлагат експертизи и в името на повече "поръчки", изпълняват всякакви "поръчки", а съда от безпристрастен арбитър се превръща в разследващ орган, каквито функции няма!!!!

2013.06.07 | 06:45

1
ПОСТАВЯ НИ ЗАД ОПАШКАТА.

Добави коментар

Водещи новини