Драгановеца отиде с патерици в съда

  • 28 май 2013 13:28

  • 1338
  • 1
Драгановеца отиде с патерици в съда
©

Делото за исканата екстрадация от германските власти на Стоян Кръстев - Драгановеца, се гледа от Софийски градски съд днес, предаде репортер на novini.bg. Съдът реши Драгановеца да бъде предаден на германските власти.

Това решение на съда може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Софийския Апелативен Съд. Тъй като в България срещу него са образувани две досъдебни производства за наркоразпространение, условието на съда е когато се налага, той да бъде връщан в България.

Драгановеца, който дойде с патерици, каза, че не иска да бъде екстрадиран и иска мярката му да бъде променена в по-лека. За това пледираха и неговите трима защитници. Те изложиха своята теза, че тази заповед за арест не съдържа необходимия анализ и не е представен нейният оригинал. Адвокатите му твърдят, че той не е бил в Германия по времето, за което се говори в заповедта за екстрадация.

Защитата на Драгановеца поиска Европейската заповед за арест да не се изпълнява, тъй като няма яснота защо се иска лицето от Германия, както и за какъв срок. Адвокатите посочиха, че в България в момента се водят две досъдебни производства срещу Кръстев, в които той е привлечен като обвиняем, като и двете производства са образувани преди издаването на Европейската заповед за арест.

Пред съда беше представена и подробна документация във връзка със здравословното състояние на Драгановеца, според която лицето е в критично състояние и условията на ареста не са подходящи за лечението му. Беше споменато и че евентуалното му оставяне в ареста ще доведе до трайни увреждания.

Според прокуратурата, Европейската заповед за арест е абсолютно валидна и няма реални основания за отказа за изпълнението й.
Съдът реши, че лицето ще бъде предадено на властите в Германия, с условието да бъде върнат в България за нуждите на двете досъдебни производства, които се водят тук, както и за излежаване на евентуална присъда, която му е наложена от германските власти.

Защита поиска и изменение на мярката за неотклонение на Стоян Кръстев от най-тежката – „задържане под стража” с по-лека, предвид влошеното му здравословно състояние, като адвокати изтъкнаха и факта, че няма вариант лицето да се укрие. Искането не беше уважено от съда и съдебният състав постанови мярката да не бъде изменяна, а да остане „задържане под стража”.

Последвайте канала на

1338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мен

2013.05.29 | 22:37

1
Абе патерици... Ще направо не му резнете крачката ? Ама и на тея адвокати долнопробните и на тях.

Добави коментар

Водещи новини