Половин година адвокати чакат мотивите по "Килърите"

  • 27 май 2013 07:16

  • 2132
  • 0
Половин година адвокати чакат мотивите по "Килърите"
© Булфото

Повече от 5 месеца Шуменският окръжен съд не е готов с мотивите по делото срещу групата на т.нар. Килъри, съобщи адвокатът на Петър Стоянов-Сумиста Иво Найденов. "Аз и моите колеги сме спазили срока за обжалване на присъдите пред апелативния съд във Варна. Чакаме обаче мотивите на съдия Димчо Луков, за да изградим и нашата стратегия на защита", каза вчера адвокат Найденов, пише "24 часа".

На 20 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд осъди на доживотен затвор без право на замяна Петър Стоянов, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, 17 години получи Янко Попов-Туцо, 15 години - Райчо Стойнев, и 4 години лишаване от свобода - Петър Атмаджов.
"Възнамеряваме с колегите да депозираме жалба до Инспектората на Висшия съдебен съвет за това забавяне", каза адвокат Найденов. Той обясни, че Сумиста и Янко Попов са в ловешкия затвор, а Вълев е в Бургас. Васил Костов е в затворническата болница в София и чака определение от съдия Луков за операция в "Пирогов".

Иво Найденов разказа, че трети месец чака и определение на Шуменския окръжен съд, за да отпадне забраната за посещения при Петър Стоянов. "Въпреки че моят подзащитен е задържан на 21 септември 2010 г. и вече е 2,5 г. в затвора без влязла в сила присъда, то за него и останалите осъдени важат всички ограничения, все едно са осъдени окончателно. Те нямат право на общо "каре", лежат заедно с други осъдени, при тях могат да влизат само най-близките", каза юристът. Той уточни, че този аспект на Закона за изтърпяване на наказанията противоречи на принципа на конституцията, според който всеки е невинен до доказване на противното.

Последвайте канала на

2132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини