Съдия към Кела: Млъквай, бе!

  • 20 май 2013 21:44

  • 6398
  • 1
Съдия към Кела: Млъквай, бе!
©

Да бъде съден в друг район, заради предубедеността на бургаските магистрати. Това поиска Пламен Дишков – Кела по време на поредното гледане за промяна на мярката му за неотклонение в Апелативен съд – Бургас, пише Флагман.

Според Дишков съдиите „нямало как да отсъдят против интересите на началниците си“. Над 14 пъти Окръжен и Апелативен съд са гледали искане за промяна на мярката и винаги са отсичали в една посока – отказ, което според адвокатите на Кела е ясен знак за предубедеността им.

Съдебен състав с председател Златина Иванова и членове Асен Гюзелев и Нели Севова обаче отхвърли мотивите на защитата и продължи да води заседанието, което към края си се превърна в своеобразно onemаnshow на задържания за убийството на Димитър Стаматов – Мастара.

Това бе втора публична поява Пламен Дишков – Кела в бургаската съдебна палата откакто се възобнови производството срещу него. За разлика от март, когато той дойде в зала с инвалидна количка, конвоиран от органите на реда, сега Дишков бе изтипосан току като за лятно парти – в розова риза, бял панталон и ярко червени обувки. Още от началото на заседанието той постоянно репликираше и съдебният състав, и прокуратурата, и дори собствените си адвокати – Мутафчиева и Боев. Това бързо успя да изнерви извън нерви иначе хрисимият и спокоен магистрат Асен Гюзелев. „Млъквай бе“, избухна след поредното му обаждане Апелативния съдия, което моментално наложи почивка на съдебното заседание. „Това ли трябва да бъде отношението на съдия в 21 век“, заяви след подновяването Пенка Мутафчиева. Изпускането на нервите накара съдия съдия Гюзелев да заглъхне до края на заседанието. Не така обаче бе положението с Пламен Дишков, който продължи със същото си поведение. Той продължаваше да задава въпроси от място и на извикания като свидетел д-р Велев, и на съдебния състав.

По време на съдебните прении адвокатите на Дишков отбелязаха, че здравословното му състояние не е никак добро. Нещо, което бе признато и от самият д-р Велев, отбелязал, че Дишков трябва да се лекува извън затворническата среда. Според Пенка Мутафчиева цялата теза на държавното обвинение е на път да пропадне, след проведеният разпит на соченият за фактически убиец на Димитър Стаматов – Мастара Бойко Стоянов, който разпитан в качеството си на свидетел през 2012 г., категорично е отрекъл Пламен Дишков да има нещо общо със случая. Записът от следствения експеримент пък ден след като е бил заключен в касата на следователя, се оказал повреден – незнайно как и незнайно от кого. „Това навява в мен мисли, че цялото обвинение е скалъпено и доказателствата манипулиране“, направи собствена трактовка адвокат Боев.

Според държавното обвинение обаче Дишков предстои да бъде съден по чл.116 – за убийство, извършено по изключително жесток начин, по което го грози затвор от 20 до 30 години. Нямало никакви нови обстоятелства, а самият той отказал да се лекува в Специализираната болница за активно лечение /СБАЛ/ София, пледираха от прокуратурата.

След пледоариите настъпи и часът на Пламен Дишков, който застана пред съдебния състав и в продължение на повече на повече от 120 минути чете продължителен памфлет, в който правеше подробен стилистичен анализ на цялото обвинение, наричаше прокурорите „компилатори“, а обвинението „едно голямо нищо“. Всичко това бе придружено с ехидни коментари, хихотене и лирически отклонение. „Давайте по същество“, на няколко пъти го призова съдия Златина Иванова, което накара Дишков с висок тон да я атакува. „Ако обичате се дръжте сериозно“, иронично й подмяташе Кела. Монологът определи за виновни медии, следователи, съдии и някой наречен просто „началника“.

В крайна сметка Апелативен съд - Бургас, може би без изненада потвърди мярката на Дишков и го остави зад решетките. Накуцвайки той излезе от съдебна зала и кратко поговори с журналисти. По думите му изобщо нямал притеснения по процеса и в негов интерес било той да започне възможно най-бързо. "Как се чувствам едва ли някого го интересува. В момента съм по-добре защото сега е изключително топло и проблемът е по-малък, но като се застуди пак ще е сериозен", заяви Кела.

След края на заседанието адвокатката на Дишков - Пенка Мутафчиева заяви, че вече няма да обжалват, а оттук нататък ще дадат папка с всички вече 15 отказа на Върховния касационен съд

Последвайте канала на

Novini.bg
6398 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.21 | 13:22

1
Няма ли кой да го гръмне тоя боклук?!

Добави коментар

Водещи новини