Владимира Янева иска отсрочка от Инспектората на ВСС

  • 27 юли 2011 19:03

  • 1406
  • 1
Владимира Янева иска отсрочка от Инспектората на ВСС
©

Писмото е по повод препоръки на Инспектората към председателя на СГС да упражнява по-строг контрол при изготвяне на мотивите и решенията по дела.

В писмото Янева посочва: „Не намирам основания да не се съобразя в качеството ми на административен ръководител на СГС с направените от Вас заключения, които в по-голямата си част са ми известни като редови съдия от Наказателно отделение /председател на 17-ти наказателен първоинстанционен състав и на XIV-ти въззивен състав./ Някои от Вашите препоръки са залегнали и в представената от мен концепция за управление на СГС изложена пред ВСС на 30.05.2011 г.”.

Председателят на СГС моли Инспектората да удължи срока от един месец, за да се изпълнят дадените препоръки изложени в доклада.

В отговора си съдия Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в подробно описва натовареността на Софийски градски съд. „Голяма част от колегите работещи в Наказателно отделение от години използват съдебната ваканция, за да изписват делата си и в момента в съда почти всички наказателни съдии работят, макар да се намират в платен годишен отпуск. Част от съдиите от Наказателно отделение разглеждат изключително тежки от фактическа и правна сложност дела, /както и едни от най-обемните дела между 500 и 800 тома и такива с повече от 3 подсъдими/, които изискват по-голямо внимание и за които допълнително дават ежемесечни справки в ВСС към комисията КИМРДОИ. Освен разгледаните от Вас дела има създадена организация в СГС - НО до края на м. септември за покриване на дежурствата, които даваме по график. Наказателно отделение към настоящия момент е без ръководител, като предстои събрание на Пилотното решение от 11.05.2011г. по делото "Димитров и Ханъмов срещу България" дава един разумен едногодишен срок до май 2012 г, в който считам, че в дух на взаимно сътрудничество ще бъдат съобразени всички направени препоръки за спазване при разглеждане на делата съобразно чл. 6 от Конвенцията (ЕКПЧ), за да се повиши доверието към съдебната система”, обяснява Янева.

Тя подчертава, че СГС и към настоящия момент функционира нормално предвид факта, че съдиите от Наказателно отделение председателстват първоинстанционни и въззивни състави, помагат на член - съдиите при въззивните състави, обучават младшите съдии, дават съботно - неделни дежурства и такива в празничните дни, а в работата си са подпомогнати от много малък брой съдебни помощници - едва десет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Никола

2011.08.09 | 22:16

1
Тази си остана председател на СГС... Както е казал народа: Кучетата си лаят, керванът си върви. Каквато ни държавата, такъв ни и съда. Мале, мале... не ми се коментира.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини