Американската асоциация на юристите изрази тревога за съдебната система у нас

  • 15 май 2013 16:12

  • 882
  • 2
Американската асоциация на юристите изрази тревога за съдебната система у нас
©

Американската асоциация на юристите изрази тревога за независимостта на съдебната система у нас. Позицията на асоциацията бе посочена от американския юрист Улиям Майер на пресконференция, посветена на казуса със съдия Мирослава Тодорова, която бе уволнена от Висшия съдебен съвет.

Заседание по делото за уволнението на Тодорова ще се състои утре и на него се очаква да присъстват международни наблюдатели, сред които е и Майер. Според асоциацията независимостта на съдебната власт у нас може да бъде застрашена, ако дисциплинарната практика на ВСС не бъде фиксирана така, че да се сведат до минимум политическите мотиви и намеса, предаде БТА.

Майер заяви, че наказанието на Тодорова не изглежда пропорционално на грешките, които тя е допуснала. Тодорова бе уволнена заради забавянето на няколко дела. Според него в случая се създава впечатлението, че действителната причина за наказанието е делото за клевета, което тя заведе срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. Тодорова беше и председател на Съюза на съдиите в България, като от тази позиция често критикува Цветанов, напомни Майер.

От асоциацията смятат, че уволнението на магистрата трябва да бъде преразгледано от ВСС. Причината е решението на Върховния административен съд, който посочи, че съветът може да е игнорирал законови ограничения при решението си да накаже дисциплинарно Тодорова.

Последвайте канала на

882 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.05.16 | 17:22

2
На кой му пука за американците с техния прогнил капитализъм,ние се стремим към нашия Велик Брат -Русия!
1

2013.05.16 | 17:20

1
ейй пак туй Цв.Цв. на всяка манджа меродия е бил тия 4 години.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини