Може да уволнят Владимира Янева заради забавени дела

  • 26 юли 2011 11:46

  • 2997
  • 1
Може да уволнят Владимира Янева заради забавени дела
©

Заради просрочени дела четирима съдии от Софийския градски съд (СГС) ще бъдат предложени за дисциплинарно наказание, а други четирима ще бъдат предложени за "порицание" и "забележка", съобщиха от инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

За наказание, което може да варира от порицание до уволнение, през намаляване на заплатата и ранга, е предложена председателката на съда Владимира ЯневаВладимира Янева Владимира Янева Янева - Манолева е родена в град София. Средното си образование е завършила в. Тя има 43 просрочени дела и е забавила изписването на мотивите към присъди с от 2 до 8 месеца.

Янева е насрочила 31 дела за първо съдебно заседание извън предвидения тримесечния срок по закон, като по 6 от делата се е забавила с 2 и 3 месеца. Това според инспекторите означава, че избраната наскоро за шеф на съда приятелка на вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа Янева системно не спазва сроковете.

Инспекторатът вече излезе със заключение за 4 нарушения на Янева по делото за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти". По същия процес тя е и в конфликт на интереси, тъй като е купувала от името на фирма на баща си имоти от фирмата, чиито началници сега са подсъдими пред нея. Инспекторатът обаче няма право да се произнася по конфликта на интереси, а единствената комисия, която може да го направи, още не работи.

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова също ще бъде предложена за наказание. Тя е забавила решенията или мотивите към присъди по 57 дела. Освен това е насрочила със закъснение 12 дела за първо заседание, като по 7 случая забавянето е от 3 до 14 месеца, твърдят от инспектората.

Другите, които ще бъдат предложение за наказание са съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев. Първият е забавил мотивите към присъди по 32 дела, а вторият по 31 процеса не е закъснял с между 2 и 11 месеца.

Мариян Марков, Петя Крънчева, Георги Ушев и Костадинка Костадинова също за забавяли дела и ще бъдат предложени за забележка или порицание. Това са най-леките наказания за магистратите.

Проверката в Наказателното отделение на СГС е за периода от началото на 2010 г. до юни тази година. Преди дни от инспектората обявиха, че ще бъдат санкционирани и петима наказателни съдии в Софийския районен съд.

За съдия Мими Петрова пък ще бъде подготвен специален сигнал до ВСС, тъй като за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки че е вече е наказвана за забавяне. Според инспекторите мерките за ускоряване на работата на Петрова са недостатъчни и не са дали ефект.

Трима съдии - Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов ще бъдат поощрени за образцово изпълнение на служебните си задължения, тъй като нямат просрочени дела и неизписани мотиви.

Последвайте канала на

Novini.bg
2997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2011.07.26 | 22:47

1
Поредната позорна Калинка от кадровата пейка на Боко. Какъвто министър-председателят такива и кадрите му.

Добави коментар

Водещи новини