Наказват съдии заради просрочени дела

  • 26 юли 2011 10:08

  • 1588
  • 0
Наказват съдии заради просрочени дела
©

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) приключи проверката в Наказателно отделение на Софийски градски съд.

Тя обхваща периода от 1 януари 2010 г. до 16 юни 2011 г. На заседание на Инспектората на ВСС на 8 юли 2011 г. беше взето принципно решение за дисциплинарни наказания да бъдат предложени съдиите с най-много дела, чиито мотиви не са изписани в сроковете, регламентирани в НПК, като се вземат предвид и възраженията след връчването на Акта от проверката. На същото заседание беше взето решение да бъдат предложени за поощрение съдиите с приключили в срок дела.


След изтичането на срока и отговор на постъпилите възражения, които не променят основните изводи и констатации в Акта от проверката, отново бяха гласувани прецизираните предложения за дисциплинарни наказания и поощрения на съдии от Наказателния отдел на СГС.


За образцово изпълнение на служебните им задължения Инспекторатът към ВСС ще предложи за поощрение съдиите от Наказателния отдел на СГС Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов, които нямат просрочени дела и неизписани мотиви.


Предложения за дисциплинарни наказания пред ВСС ще бъдат подготвени за четирима съдии: М. Т. – с 57 просрочени дела и забавяне на изписването на мотивите на две дела съответно с 3 г. и 5 месеца и 3 г. и 10 месеца, а останалите между 2-16 месеца, В. Я. – с 43 просрочени дела и забавяне в изписването на мотивите между 2-8 месеца, И. К. – с просрочени 32 дела и забавяне в изписването на мотивите между 2-8 месеца и В. А. – с 31 просрочени дела и забавяне на изписване на мотивите между 2-11 месеца.


Други четирима съдии – М. М., П. К., Г. У. и К. К. ще бъдат предложени за наказания „порицание” и „забележка” на административния ръководител на СГС отново заради просрочване на дела и неизписани в срок мотиви.


За съдия М. П. ще бъде подготвен сигнал до ВСС, защото за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки че съдията е наказван в резултат на констатирани нарушения от предишни проверки. Изводът на проверяващият инспектор е, че не само, че взетите до този момент мерки са недостатъчни, но и не са постигнали очаквания ефект на дисциплиниране на магистрата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини