Прокуратурата поиска максимални присъди за трима от "Кокаиновите крале"

  • 30 април 2013 21:13

  • 2107
  • 0
Прокуратурата поиска максимални присъди за трима от "Кокаиновите крале"
©

Прокуратурата в Милано поиска максималните петгодишни присъди за трима от групата „Кокаинови крале", съобщи БНТ. Подсъдимите поискаха предоговаряне. Постигането на споразумение е ключово за процеса, тъй като част от подсъдимите на практика признават вината си. Съдията даде срок до 22 май, в който обвинението и защитата трябва да се споразумеят за размера на наказанието. За останалите десет от групата, за чийто лидер е сочен Евелин Банев - Брендо, процесът продължава.

Единственият подсъдим до момента, дал показания пред съда е Захари Марков, известен в Италия, Холандия и Венецуела с прозвищата Марко и Марчето. Той е ключов обвиняем по делото, защото от него започва самото разследване на аферата „Кокаинови крале". През 2007 година на летищата в Рим, Милано и Амстердам са арестувани групи от т. нар. мулета с капсули кокаин в стомасите им. Криминалистите проследяват контактите им и стигат до Марков, който по това време е във Венецуела, откъдето са тръгнали и мулетата към Европа. По-късно разследващите засичат и контакти между Марков и Евелин Банев. Пред съда обаче Марков твърди, че не той, а приятелката му по това време Елена Цанкова е замесена в кокаиновия трафик.

"Тази жена не присъства в делото. Марков е имал интимни отношения с нея, живели са заедно в Амстердам и Венецуела. Той обясни пред съда, че именно тя е говорила по телефона за наркотици и кокаин в негово присъствие, а не той. След това тя обвинява него, за да спаси себе си. В съда дори установихме, че част от телефонните разговори са водени по време, през което той е бил извън Венецуела и следващият път ще видим експертизата за тях", разказа адвокатът Луиджи Шала.

Според адвокат Шала, който е един от най-известните и опитни защитници в Италия, именно отсъствието на Цанкова като обвиняема по делото е слабото място на обвинението.

"Не мога да отрека, че обвинението има един силен коз. Ако съдът приеме, че Марков не е провеждал тези разговори, а ги е водила Цанкова, тогава прокурорът ще каже, че той е бил свидетел. Значи или е прикривал Цанкова, или е неин съучастник", поясни още адвокат Шала.

Фамилия Мелато от Падова са другите ключови подсъдими. Обвинението сочи тях за хората на Брендо в Хърватия. Оттам бащата и синът осигурявали кораби и фалшиви документи, наемали хора. Така подсигурявали трафика на тонове кокаин от Латинска Америка към Европа. Според обвинението Евелин Банев - Брендо е най-високото ниво в пирамидата на трафика.

Утре изтича двумесечният срок, в който по закон делото „Кокаинови крале" трябва да приключи с присъди. Подсъдимите обаче са 13 и съдията има възможност да се възползва от привилегията да удължи гледането на сложния процес с още 2 месеца.

Защитата няма право повече на никакви искания за събиране на нови документи по делото. Адвокатите на Брендо са категорични, че той няма да говори пред съда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини