Тръгва делото срещу прокурорски син, прегазил двама

  • 14 април 2013 20:50

  • 3881
  • 4
Тръгва делото срещу прокурорски син, прегазил двама
©

Делото за катастрофата на столичния бул. "България", при която загинаха двама пешеходци, тръгва в сряда в Софийския градски съд, пише "Труд".

Подсъдим за смъртоносния инцидент е 23-годишният Бисер Андреев, син на обвинителя от Софийска градска прокуратура Венцислав Андреев. Жестоката катастрофа стана в нощта на 5 август 2011 г. Тогава беемвето на младежа се удари с "Ауди" на булеварда. При удара на място издъхнаха 39-годишната Паола Тодорова и 34-годишният Николай Спасов, които вървели по тротоара край площад "Ручей".

След инцидента обвинения бяха повдигнати на Бисер Андреев. Младежът отговаря за причиняване на смърт на повече от едно лице при нарушение на Закона за движение по пътищата. Разследването трябваше да се поеме от Софийската градска прокуратура. Тъй като Бисер е син на обвинител от тази прокуратура, делото бе поето от Софийската окръжна прокуратура. Причината - да се избегнат всякакви съмнения за безпристрастността на разследването.

По това време прокурор Андреев бе кандидат за апелативен прокурор на София. А апелативната прокуратура контролира Софийската окръжна. С други думи - има правомощията да отменя актове, постановени от окръжната прокуратура. Това стана и причина на 14 ноември 2011 г. - след заповед на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с казуса да се заеме Варненската окръжна прокуратура. Делото пое зам. окръжният прокурор на морската столица Радослав Лазаров.

От разследването стана ясно, че Бисер е карал беемвето си в крайната лява лента по бул. "България" и е искал да се престрои в средната. Асфалтът бил мокър. Бисер предприел изпреварване на "Ауди". Колата му се хлъзнала и била блъсната от аудито с предната му лява част. Беемвето, което се ударило странично отдясно в другата кола, се завъртяло и излетяло към автоспирката, където били и пешеходците. Кръвната проба на Бисер е отрицателна - не е употребил алкохол.

Обвинителният акт срещу него вече е внесен от варненските прокурори в Софийския градски съд. Първото заседание бе насрочено за 21 март. Тогава обаче ход не му даден. Адвокатите на близките на загиналите логично поискаха явилата се в залата Калина Накова от градската прокуратура да се оттегли. Оказа се, че тя е една от малкото обвинители от градската прокуратура, които не са си направили отвод заради познанството си с бащата на Бисер.

За да се избегнат всякакви съмнения, съдия Ани Захариева я отведе. Тя направи същото и по отношение на цялата градска прокуратура. И постанови главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди командироването на обвинител от съдебен район, различен от Софийския.

Така стартът на процеса се отложи за тази сряда. Тогава се очаква в съдебната залата да влезе обвинител от някоя от окръжните прокуратури в провинцията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3881 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
...

2015.02.03 | 16:34

4
Г-н Константин Тодоров, думичката "провинция" известна ли ви е какво означава и къде се използва? Със сигурност не се използва от самозабравили се "столичани" от т.нар. "провинция", за да изтъкнат колко големи "софианци" са.

2013.05.30 | 09:21

3
Доживотен строг тъмничен затвор, без право на замяна, при специален режим - без право на свиждане, без книги и медии, пълна изолация.

2013.04.16 | 01:07

2
За прокурорското синче - УСЛОВНА ПРИСЪДА! Какви са тия неща.. убил двама души и още малко в затвора ще го вкарат.. кви са тия глупости...
стразбург

2013.04.15 | 13:08

1
a защо 2 години няма заведено дело икога ще има вазмездие за близките на починалите.

Добави коментар

Водещи новини