Апелативната спецпрокуратура: Няма оправдателни присъди по делата ни

  • 19 март 2013 13:35

  • 2238
  • 2
Апелативната спецпрокуратура: Няма оправдателни присъди по делата ни
©

Специализираните юрисдикции не са извънредни юрисдикции. Те се вписват в правната система на България. Това заяви на пресконференция шефът на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Въпреки че Апелативната специализирана прокуратура (АСП) е ситуирана в София, ние разследваме и престъпления, които са започнати или извършени в чужбина от български граждани. Придържаме се строго към принципа за спазване на законността. Опитваме се да работим в разширен формат, понякога като в едно семейство, за да можем да противодействаме ефективно на организираната престъпност. Взаимодействието с ДАНС е много важно за нашата работа, добави той.

По думите му малък е делът, които са върнати за доразследване, което е добър показател за работата на АСП. Той съобщи, че все още има незаети щатове за следователи. Нашите искания за задържане под стража са уважени в 96,6% от случаите. От 391 преписки са решени 369 в законовия двумесечен срок. В досъдебната фаза прокурорите са наблюдавали 177 производства. Най-голям дял от разглежданите дела, с които се занимава АСП, са свързани с организираните престъпни групи, занимаващи се с наркотици, следвани от тези, занимаващи се с данъчни престъпления. По-нататък следват банди за трафик на хора, групи за скиминг, кражби, грабежи и други престъпления, Наричаме се специализирани прокурори, но в работата ни няма нищо специализирано, нищо специално. Единственото, което ни отличава от останалите обвинители е 15-дневният срок, в който трябва да напишем обвинителния акт, посочи Костов. Той съобщи, че по делата водени от апелтативните специализирани прокурори няма постановени оправдателни присъди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2238 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.06.21 | 07:44

1
Тия са следващите,които трябва да бъдат разстреляни.

2013.06.21 | 07:44

2
За да не разслезват кого - теб или приятелите ти?

Добави коментар

Водещи новини