СГС тръгна напук на Цветан Цветанов - пусна камери на "Шок"

  • 20 юли 2011 13:13

  • 3445
  • 0
СГС тръгна напук на Цветан Цветанов - пусна камери на "Шок"
©

Софийски градски съд не уважи искането на Прокуратурата – разглеждането на европейската заповед за арест на задържан при акция „Шок” да се гледа при закрити врата, заради изявленията на вътрешния министър.

Обвинителите настояваха заседанието за гледане на производството по същество за предаването на Васил Николов да бъде закрито, за да не се издава следствената тайна по разследването. Председателят на състава - съдия Весислава Иванова попита: „Каква следствена тайна?”, след като публично бяха огласени изключителни подробности, а висш представител на изпълнителната власт също коментира операцията в различни нейни детайли. „Тази информация вече е разкрита, и то не от съда”, посочи още магистратът.

Васил Николов поиска да не бъде предаван на италианските власти. Защитата му твърди, че заповедта не се отнася за него, а за друго лице със същото име. Поискани бяха доказателства – дактилоскопски следи и др., но искането не бе уважено. Адвокатът поясни, че обвиняемият е изтърпявал наказание в Италия по време на периода, който е инкриминиран. Николов обясни пред съда, че не познава останалите задържани при акцията, че няма нищо общо с тях, както и че е съгрешил, но си е изтърпял наказанието. Той отбеляза, че се страхува да бъде изпратен в чуждата страна, тъй като там били „предубедени”. „В крайна сметка ние сме българи”, каза още той.

Съдът обаче допусна екстрадицията му в Италия въз основа на ЕЗА. Магистратите подчертаха, че няма как да вземат отношение към това, че Николов е бил в затвора в част от периода и не е могъл да участва в извършването на престъпления.
Решението на СГС може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Последвайте канала на

Novini.bg
3445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини