Скандален прокурор ще кадрува във ВСС

Със 115 гласа „за”, 2 – „против” и 13 "въздържали се", депутатите приеха предложението на независимия депутат Венцислав Върбанов - Кирил Гогев да бъде единият нов член на ВСС.

При гласуването един депутат от ПГ на ГЕРБ се обяви „против”, ПГ на Коалиция за България не гласува, ПГ на ДПС го подкрепи, а депутатите на „Атака” се въздържаха.

Нестор Несторов получи 103 гласа „за”, 8 депутати гласуваха „против”, а 23-ма от ГЕРБ се въздържаха.

ДПС подкрепи номинацията и на Несторов, а депутатите от Коалиция за България не се включиха в гласуването.

Името му бе замесено и в скандал покрай разследването за контрабанда на антики срещу брата на тогавашния зам.-правосъден министър, а по-късно и главен прокурор Никола Филчев, след като призна, че му е помогнал.

Бившият градски прокурор два пъти бе проверяван и за необяснимо богат живот, а в декларациите му пред Сметната палата имаше разминавания.

Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС, обръщат се още юристите от БИПИ към народните представители.

За Кирил Гогев няма скандални факти, но и аргументи с какво е подходящ за този избор. Той е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г., когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали. Тогава оцеля само един от тях.

От БИПИ призовават депутатите да променят правилника си така, че да се публикуват пълни данни за кандидатите за ВСС, те да излагат програмни намерения и да имат повече време, за да се представят пред парламента.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет