Апелативният прокурор на София хвърли оставка

  • 13 март 2013 19:10

  • 3219
  • 2
Апелативният прокурор на София хвърли оставка
©

Апелативният прокурор на София Ангел Илиев е подал днес оставка като административен ръководител. Това се е случило, след като Илиев е бил изслушан във Висшия съдебен съвет във връзка с дисциплинарното производство срещу него, съобщи "Правен свят".

Илиев не отговаряше на мобилния си телефон, а пред "Правен свят" е заявил: "Има нещо такова, но подробности ще научите от съответния орган".

В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Илиев заради нарушения при разпределянето на делото САПАРД. Той е разпоредил делото да бъде разпределено точно на Стойчо Ненков, който оттегли протеста срещу оправдателните присъди по делото.

Марио Николов и Людмил Стойков бяха оправдани от Софийския апелативен съд по дело за изпиране на близо 7.5 млн. евро, източени по предприсъединителната програма САПАРД, в края на септември. С тях бяха подсъдими още четирима души. Ненков изненадващо оттегля протеста само срещу Стойков и Николов, но не и срещу останалите. Решението му е било в противоречие с волята на наблюдаващия екип от прокурори, които са се занимавали с делото. Ненков мотивира действията си тогава с вътрешното си убеждение.

След като отвод си прави Магдалена Лазарова (която в края на септември стана член на съдебния съвет), Илиев разпорежда делото да попадне в системата за случайно разпределение. Тя отрежда за наблюдаващ обвинител Вичо Вичев. Той обаче фактически не се запознава с делото и не си прави отвод. На същия ден (11 октомври) Илиев разпорежда делото да бъде отново разпределено. Тогава то се пада на него, но Илиев не си прави отвод, а няколко минути по-късно пуска делото за ново разпределение. В този случай то попада при прокурор Емил Дангов. Той получава папката с делото и след два дни си прави отвод, обясни още главният прокурор.

"При четвъртото необяснимо разпределение в системата е зададен не случаен избор, а определен избор. Има такава опция, когато делото трябва да бъде гледано от магистрат, който го е гледал. В случая такова нещо не се е налагало, но в системата е заложено името на прокурор Стойчо Ненков", заяви Цацаров.

Прокурор Ангел Илиев е обяснил действията си с необходимостта делото да бъде бързо разпределено. По думите му Вичо Вичев е бил в заседание, а самият той е бил много натоварен. "Не мога да твърдя, че е умишлено, но няма да спрем да мислим в тази насока", обяви тогава главният прокурор.

Според него става въпрос за груби нарушения на случайния избор. Тогава той обяви, че ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Илиев, като най-малкото съответстващо наказание по думите му трябва да е освобождаването му от поста.

Илиев оглавява апелативната прокуратура от юли 2012 г., като дотогава беше заместник-градски прокурор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.03.14 | 11:57

1
jalko che nemojem da imame doverie na prokoraturata vsichki sa korompirani i moshennici
Георги

2013.03.14 | 11:57

2
Ами всички ги е страх за кожата,затова са и отводите!А пък онези дето са бръкнали в кацата с меда , няма начин да си свършат работата -то е ясно защо!

Добави коментар

Водещи новини