Делото за убийството на Лора тръгва на втора съдебна инстанция

  • 13 март 2013 10:57

  • 850
  • 0
Делото за убийството на Лора тръгва на втора съдебна инстанция
©

Във Варненския апелативен съд ще започне делото срещу Диян Станчев, причинил на пътя смъртта на 20-годишната Лора Казанлиева през лятото на миналата година, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 6 декември 2012 година Варненският окръжен съд присъди на Диян Станчев две години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи с четиригодишен изпитателен. Съдът лиши Станчев от правото да управлява моторно превозно средство за срок от две години и го оправда по обвинението да се е движил със скорост, несъобразена с пътните условия. Условната присъда на Диян е затова, че на 17 юли миналата година, при управление на мотоциклет "Хонда", приближавайки към пешеходната пътека не пропуснал преминаващото момиче, нарушил правата за движение, превишил разрешената скорост от 50 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на Лора. Това наказателно дела веднъж бе върнато от ВКС във Варненския окръжен съд за ново разглеждане и то премина при условията на чл.371, т.1 от НПК. Подсъдимият Станчев призна фактическата обстановка, написана в обвинителния акт. Той не спори и за факта, че е превишил скоростта, както и че ударът по момичето е настъпил след първата крачка на Лора върху пешеходната пътека. За това свидетелстват и показанията на младежите, които са били с нея, но за разлика от пострадалото момиче, те са възприели шумния мотор и не са предприели преминаване по пешеходната пътека. Пред първата съдебна инстанция Диян се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство и разказа, че се е движил с 50 км/ч. Според него, секунди преди удара е предприел изпреварване на таксиметров автомобил и намирайки се плътно в лявата част на пътното платно, на приблизително 5-10 метра напред забелязал силует, но не успял да задейства спирачките на мотоциклета. Последвал удар, след който първите му спомени са в болницата. Варненският окръжен съд допусна повторна автотехническа експертиза. Скоростта на мотоциклета в различните участъци на пътя, изследвани от експертизата е била от 85, 97 и до 104 км/ч. Според вещите лица, независимо от скоростта, с която се е движила Хондата, дори и при твърдяната от Диян скорост от 50 км/ч, сблъсъкът с момичето, което е направило само една крачка към пешеходната пътека е бил неизбежен. Времето за реакция на Лора е било много по-малко от възможността на водача да реагира.

На утрешното заседание Варненският апелативен съд ще се произнесе по отношение на искането за назначаване на нова петорна автотехническа експертиза. Ако бъде даден ход на делото втората съдебна инстанция ще изслуша протеста на прокуратурата, която настоява за ефективно наказание на подсъдимия. Жалба срещу условната присъда на Диян Станчев се подали и родителите на загиналото момиче, които са конституирани като частни обвинители. Подсъдимият Станчев също е подал жалба срещу постановената от ВОС присъда. Заседанието ще започне утре, 14 март, от 9,00 часа в залата на Апелативен съд Варна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
850 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини