Семейство на загинало на пътя момиче осъди Община Русе

  • 05 март 2013 11:49

  • 903
  • 0
Семейство на загинало на пътя момиче осъди Община Русе
©

Родителите на загинало преди близо четири години на бул. "България" в Русе момиче осъдиха местната община за неизползваем подлез, довел до фаталния инцидент. Това съобщиха от Съдебната палата в града.

Делото започна в края на октомври миналата година и е по закона за задълженията и договорите.

На 20 май 2009 г. 16-годишната Петя пресича пътното платно на международния бул. "България", който тогава беше в ремонт. Камион я блъска и тя е откарана в тежко състояние в болницата, където, въпреки усилията на лекарите, умира.

Съдът даде условна присъда на шофьора на камиона, а застрахователното дружество изплати обезщетение на родителите й.

"Тогава хората нямаха друг избор, освен да пресичат пътното платно, заради невъзможността за преминаване през подлезите", каза бащата на момичето.

Той обясни, че общината не се е грижела за подлеза и това е била причината да се стигне до фаталния инцидент.

По делото бяха изслушани и свидетели.

Според магистратите е налице "причинно-следствена връзка между причинената смърт на дъщерята на двамата родители и бездействието на ответника по изпълнението на вменените му задължения от закона да ремонтира и поддържа процесния подлез". По тази причина Районният съд осъжда Община Русе да заплати на Пламен Митев и съпругата му по 5050 лева за причинени неимуществени вреди, както и 1114 лева за разноски по делото.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Русенския окръжен съд.

След решението на съда Пламен Митев заяви, че обезщетението от общо 10 100 лева ще бъде дарено на домове за сираци в Русе.

Последвайте канала на

903 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини