В Брюксел пак недоволни от борбата ни с престъпността

  • 15 юли 2011 20:51

  • 1705
  • 2
В Брюксел пак недоволни от борбата ни с престъпността
© gettyimages

В черновата на предстоящия доклад на Еврокомисията за напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешния ред от Брюксел за пореден път изказват безпокойство от липсата на достатъчно осъдителни присъди срещу лидери на организираната престъпност, съобщава бТВ. 

Информацията за предстоящия доклад все още не е официална и не е окончателна. Тя се гради върху източници от съдебната власт.  

Под прицел отново е липсата на системност в разследването на организираната престъпност и прането на пари. Тоест, водят се дела за организирани престъпни групи, но не и процеси за финансовите им злоупотреби. Броят на осъдителните присъди все още е незадоволителен.

За пореден път се изразява раздразнение от масовото прекратяване на дела, свързани за злоупотреби с европари и наличието на много оправдателни присъди, причините за които не се анализират.

Още преди шест месеца Брюксел поиска от София специален закон за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Неочаквано депутатите блокираха законодателната инициатива на правителството, а президентът нарече закона "слаб".  

В черновата на доклада от Брюксел обаче отново се насърчава приемането на текста. Освен отхвърления закон, високо са оценени Законът за съдебната власт и НПК, а законодателната дейност на Министерството на правосъдието е с най-висока оценка.

За Европейската комисия остава неясно отлагането на старта на специализирания съд. По ирония на съдбата именно днес това отлагане беше прието от депутатите под критиките на опозицията и на "Атака".

В доклада не се споменават конкретни имена по съдебни дела от българските институции. Проблемите, посочени в него, са сходни с проблемите в предишните доклади на Еврокомисията.

Очаква се документът да бъде представен официално в сряда, 20 юли, но дотогава съдържанието му може да претърпи драстични промени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1705 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.28 | 19:01

2
FUCK ES!
anonimen

2012.02.28 | 18:38

1
beavo na bryksel za6toto tyk prestapnosta vse o6to nee sprqla

Добави коментар

Водещи новини