Трима в битка за шеф на Инспектората на ВСС

  • 04 февруари 2013 06:20

  • 1018
  • 0
Трима в битка за шеф на Инспектората на ВСС
©

Три имена вече се въртят на жълтите павета за шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Депутати оглеждат за поста бившата шефка на царските депутати и член на стария ВСС Анелия Мингова, зам.-министърката на правосъдието Деница Вълкова и преподавателя проф. д-р Марио Бобатинов, твърди "Стандарт".

Мандатът на настоящата шефка на инспектората Ана Караиванова изтече през януари. Структурата е нещо като Страшен съд в Темида, който проверява дейността на органите на съдебната власт и предлага наказания за провинили се магистрати.

Парламентът откри миналата седмица процедурата за нов главен инспектор и за нов член на Конституционния съд. Гласуването и за двата поста ще е на 6 март, което даде повод на опозицията да мисли, че управляващите от ГЕРБ ще се пазарят за постовете. Тънкостта при избора за главен инспектор е, че кандидатът трябва да събере подкрепа от поне 2/3 от депутатите, т.е. минимум 160 гласа. За целта трябва да е добре приет и в опозицията, тъй като ГЕРБ има едва 117 депутати, а независимите - 24. БСП има 40 души в парламента, ДПС има 35, сините са 14 и 10 са атакистите. Като бивш зам.-шеф на парламента от НДСВ и заради безспорния си авторитет като юрист Мингова е много добре приета както в гилдията на Темида, така и в БСП и ДПС. На практика тя се очертава като възможен вариант да обедини власт и опозиция. От ГЕРБ лаконично обявиха, че тези три имена не са техни предложения и когато имат решение, ще го обявят публично.

Проф. д-р Бобатинов е преподавател по търговско и банково право в Югозападния университет и в Нов български университет. До март 2012 г. е бил зам.-шеф на търговската колегия на ВКС. Работел е в БАН. Деница Вълкова в момента е зам.-министър на правосъдието с ресори Съвета по законодателството, Агенцията по вписвания, регистри и процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека. По същия начин в края на миналата година се появиха слухове, че другият зам.-министър Пламен Георгиев ще оглави Комисията по конфискацията. Месец по-късно те се потвърдиха, след като премиерът Бойко Борисов го назначи на поста. Ако Народното събрание избере Вълкова за главен инспектор, постовете на двамата в министерството трябва да бъдат попълнени, макар и за 3-4 месеца.

Положението в Конституционния съд е по-неясно. Там единствената кандидатура към момента е на проф. Валентина Попова, която е предложение на РЗС на Яне Янев. Ако се окаже и единствена номинация, ГЕРБ най-вероятно ще я подкрепи за член на КС, обясняват източници от властта. Според процедурата за избор номинациите за главен инспектор и конституционен съдия ще могат да се правят до 11 февруари.

Последвайте канала на

Novini.bg
1018 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини